Regeringskälla: Löfven beredd att lämna över makten till Alliansen

Uppdaterad 2017-08-29 | Publicerad 2017-07-26

Alliansledarna har bestämt sig för att gå vidare med planen att väcka misstroendeförklaring mot Löfvens ministrar – och är beredda att ta över regeringsmakten.

Nu uppges regeringen vara beredd att avgå och låta Alliansen och Anna Kinberg Batra styra fram till nästa val, uppger en regeringskälla för Aftonbladet.

– Hon skulle då med ett år kvar till ordinarie val få enormt svårt att styra, uppger källan för Aftonbladet.

OBS: Denna artikel får stor spridning i sociala medier. Vi ber er att notera att den är publicerad i juli 2017.

Under onsdagseftermiddagen uppger en regeringskälla för Aftonbladet att regeringen nu överväger att avgå för att låta Anna Kinberg Batra styra fram till valet 2018.

– Hon skulle då med ett år kvar till ordinarie val få enormt svårt att styra eftersom Alliansen är mindre än de rödgröna. Dessutom blottas sprickan inom Alliansen i synen på SD vid ett sådant scenario, säger källan till Aftonbladet.

Enligt källan gör regeringen bedömningen att Anna Kinberg Batras ställning är svag och att hon kommer att få svårt att bli framgångsrik i ett kommande val.

”Besked om regeringen avgår kommer idag”

– Hon höll ju nyligen på att avsättas av sitt eget parti och hennes personliga och partiets siffror ser ju verkligen inte bra ut, säger regeringskällan till Aftonbladet.

Beskedet om regeringens avgång väntas komma under dagen. Socialdemokraterna har redan diskuterat frågan i partiets mäktiga Verkställande utskott via ett telefonmöte.

– Det återstår några möten på Rosenbad i olika konstellationer, både med de statsråd som är på plats, samt med statsministerns närmaste medarbetare, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Stefan Löfven, lägger locket på om uppgifterna.

– Jag kan inte kommentera vad tidningarna spekulerar i. Jag har inte gett något besked om något sådant och det har regeringen inte heller gjort, säger hon.

– Om vi har någon kommentar eller något besked så kommer vi meddela det på sedvanligt sätt.

Hade hemligt möte

Alliansledarna kallade i morse till presskonferens och meddelade där att de tänker väcka misstroendevotum mot tre av Stefan Löfvens ministrar.

Beslutet togs i går, efter att Alliansledarna träffat statsministern.

– Sent under gårdagskvällen bestämde de sig för detta. Det var ingen svårare diskussion utan en lätt process där de snabbt kunde enas, säger en M-källa.

Enligt en annan källa inom partiet har Moderaterna varit tongivande i att samla ihop Alliansen i en gemensam attack mot regeringen efter skandalen med Transportstyrelsen. Efter utskottssammanträdena i går, då det framkom att inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist haft kännedom om Transportstyrelsen en längre tid, stod det klart att även de skulle hamna i skottgluggen.

– Det blev då rimligt att även Ygeman och Hultqvist måste ta ansvar. Och även om Anna Johansson lämnat en berättelse som jag tror på, att hennes statssekreterare inte meddelade henne, så är hon ansvarigt statsråd och måste också ta ansvar, säger en M-källa.

Gjorde dåligt ifrån sig under utfrågningen

En källa inom Liberalerna bekräftar att Alliansledarna snabbt kom överens.

– Både Anders Ygeman och Peter Hultqvist gjorde dåligt ifrån sig i utskotten i går. De svarade inte ordentligt på frågorna som ställdes, till exempel vilka åtgärder som vidtogs när de fick kännedom om vad som hänt, säger L-källan.

Både Moderaternas och Liberalernas riksdagsgrupper gav också klartecken om att gå vidare med planen, enligt källorna.

Dagens besked innebär enligt en högt uppsatt M-källa att Alliansen nu måste hålla ihop i en gemensam linje. Den yttersta konsekvensen av misstroendeförklaringarna kan bli att Stefan Löfven väljer att utlysa extra val, han kan också meddela att han vill att hela regeringen prövas istället för de tre statsråden.

– Alla Allianspartier har förstått konsekvensen av beslutet, vi har surrat oss vid masten och vid varandra och vi håller ihop, säger M-källan.

Är ni beredda att ta över makten då?

– Det blir ju konsekvensen. Om Stefan Löfven inte vill regera måste Alliansen ta ansvar.

Tänker inte ta makten med SD:s hjälp

Men exakt hur ett sådant maktövertagande skulle kunna bli möjligt är fortfarande oklart. Centerpartiet och Liberalerna har tidigare meddelat att de inte vill ta makten med SD:s hjälp. Om Löfvens regering faller och en så kallad talmansrunda inleds kommer partierna inte att vilja bilda regering med stöd av SD.

– När det kommer till SD har vi inte ändrat någon åsikt, vi tänker inte samarbeta med dem, säger L-källan.

Är ni beredda att ta över makten?

– Det finns flera scenarion här, bollen ligger nu hos Stefan Löfven. Vi är beredda att ta ansvar men vi tänker inte ta makten med SD:s hjälp.

En källa inom Moderaterna poängterar att dagens besked inte är en misstroendeförklaring mot hela regeringen.

– Det är de tre statsråden som behöver avgå. Det enklaste för Löfven är att byta ut dem, sedan kommer granskningen av Transportstyrelsen att fortsätta och det kommer bli KU-förhör, säger M-källan.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.