Moderatstämman 2017

”Sverigedemokraterna är en av våra huvudmotståndare”

Av: 

Kenan Habul

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Sverigedemokraterna blir Moderaternas huvudmotståndare i valet – jämte Socialdemokraterna.

– Värderingsmässigt är skillnaden mellan oss tydlig. Men även i politikens vardagsfrågor är det uppenbart att de finns på den andra sidan, säger partisekreterare Gunnar Strömmer.

Moderaternas relation till Sverigedemokraterna har diskuterats flitigt under året. Den 19 januari öppnade förra M-ledaren Anna Kinberg Batra dörren på glänt när hon hävde förbudet mot att förhandla med SD i riksdagen.

Den dörren verkar M:s nya partisekreterare Gunnar Strömmer nu smälla igen.

Det var på en pressträff efter sitt tal på Moderaternas arbetsstämma i Örebro som Strömmer berättade om sin syn på Sverigedemokraterna.

– SD och Socialdemokraterna är våra huvudmotståndare i valet, säger han.

Flera bedömare och inte minst SD-företrädare själva hävdar att M har närmat sig SD; i migrations- och en rad andra politiska frågor.

– Moderaterna kopierar inte andra partiers politik. Vi lägger våra förslag utifrån de samhällsutmaningar vi ser, säger Gunnar Strömmer om den kritiken.

Enligt honom finns avgörande olikheter mellan M och SD.

”Uppenbara värderingsskillnader mellan M och SD”

– Värderingsmässigt är skillnaderna mellan oss uppenbara, säger Gunnar Strömmer.

I sitt första tal inför partikamraterna sa han så här om SD:

”Vi ser också hur en osund och ofta obehaglig nationalism har fått vind i seglen. En nationalism som Sverigedemokraterna inte bara utnyttjar utan underblåser”.

Polarisering i politiskt syfte

Självkritisk konstaterar han att ”de konstruktiva krafterna” i politiken – Moderaterna och Socialdemokraterna – inte har tacklat problemen med integration och migration i tid.

Det har lett till ett vakuum i en den politiska debatten som SD inte har varit sena att utnyttja ”för att mobilisera en orolig opinion för destruktiva syften”, som han uttrycker det.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

– Bara en så enkel sak som deras retorik kring människor från andra länder räcker för att konstatera att de använder polarisering för sina egna partipolitiska syften, säger Strömmer.

Vill bilda regering med Alliansen

Han pekar också på avgörande politiska skillnader som att SD har röstat med de rödgröna i 70 procent av de blockskiljande voteringarna i riksdagen.

– Det är tydligt att de finns på andra sidan, säger han.

Innebär det att du helt stänger dörren till SD?

– Oj, här har vi pratat om värderingsfrågor men nu glider vi i regeringsfrågan. Där har jag ingenting annat att säga än vad Ulf Kristersson redan har sagt: vi och de andra Allianspartierna ska bilda en regering tillsammans. Visar det sig att det inte går då får någon annan ta ansvar för det, säger Gunnar Strömmer.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderatstämman 2017

Politik

Gunnar Strömmer

Sverigedemokraterna

Moderaterna