Publicerad:
Uppdaterad:

Källor: Så tänker M samarbeta med SD

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna ska börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Men inte i frågor där man är överens inom Alliansen.

– I de frågor där vi inte har alliansgemenskap, i sådana frågor kan vi prata med dem, säger en M-källa.

1 av 2 | Foto: Noella Johansson/TT
Anna Kinberg Batra (SD).

I förra veckan presenterade Anna Kinberg Batra (M) flera kursändringar för sitt parti. För det första vill de nu att Alliansen ska gå fram med en gemensam budget redan före valet 2018 och på det sättet fälla den rödgröna regeringen med SD:s hjälp.

Samtidigt meddelade M-ledaren att hon å sitt partis vägnar kommer att bryta isoleringen av SD i riksdagen. M kommer nu att samtala och förhandla med partiet i utskotten.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation vi har, sa Kinberg Batra.

Hon uteslöt däremot både att sitta i regering tillsammans med SD och att förhandla om statsbudgeten med dem.

Beskedet om att M ska samtala med SD ogillades av de övriga Allianspartierna. Varken Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna vill nämligen förhandla med Jimmie Åkessons parti.

De andra Alliansledarna har ställt krav

Under tisdagen krävde de alla att Moderaterna skulle specificera vad de egentligen menade.

–  Man kan inte sitta och förhandla i två grupper. Moderaterna får ju precisera vad de menar med sitt uttalande om att de ska förhandla med SD. För från C:s sida kommer vi inte att förhandla med SD, sa exempelvis gruppledaren Anders W Jonsson (C).

Under tisdagseftermiddagen mötte Kinberg Batra pressen och höll fast vid det hon sagt. Det blir samtal med SD för M.

Men ingen av de andra Alliansledarna blev i går klokare på hur M tänkt lägga upp sitt arbete i riksdagen.

Enligt Aftonbladets källor så tror inte M-ledningen att beskedet om samtalen med SD kommer att få stora effekter i praktiken eftersom de fortfarande vill hålla ihop Alliansen.

– Vi kommer inte att kunna förhandla fram en gemensam ståndpunkt för Alliansen sedan springa till SD med den och förhandla med dem. Det kommer inte fungera, säger en källa.

Däremot vill de samtala och förhandla med SD i frågor där Alliansen inte är överens.

–  I de frågor där vi inte har alliansgemenskap, i sådana frågor kan vi prata med dem, säger en M-källa.

I partiledningen ser man ytterligare en möjlighet med den nya linjen. Det handlar om att man nu kan ta reda på hur SD tänker ställa sig i en fråga redan före utskottsmötena.

”Övertygad om att det löser upp knutar”

Tidigare, när inga samtal fördes med SD-ledamöterna, fick man vänta till SD redovisade sin linje på sammanträdena.

– De blir en praktisk förändring, men det kommer inte betyda jättemycket. Däremot är vi övertygade om att det här löser upp knutarna i en fråga många väljare undrar över, nämligen varför vi inte pratar med SD i frågor där vi är överens med dem, säger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet räknar M-ledningen inte med några kortsiktiga segrar i riksdagen på grund av den nya hållningen. I frågor där Alliansen inte är överens så skulle det spela mindre roll om M kom överens med SD, de båda partierna får ändå ingen majoritet i riksdagen.

Målet är snarare ett annat.

– Som M-ledamot får man nu prata och argumentera för sin sak med sverigedemokrater. Det är egentligen den stora förändringen där vi upplever att vi måste komma loss. Efter nästa val tror jag att fler kommer göra som vi, det kommer normalisera sig, säger en uppgiftslämnare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: