Löfven om Kinberg Batras utspel: ”Osmakligt”

avPär Karlsson

LESSEBO/VÄXJÖ/ALVESTA. Anna Kinberg Batra (M) beskriver sedan en tid tillbaka Sverigedemokraterna som ett parti med ”auktoritära rötter” och jämför deras bakgrund med Vänsterpartiets.

Det får statsminister Stefan Löfven, som just nu är ute på en längre turné i Sverige, att ilskna till.

– Jag tycker det blir osmakligt, säger han.

Foto: Aftonbladet och TT

Nyligen meddelade Anna Kinberg Batra att Moderaterna skulle bryta isoleringen av Sverigedemokraterna i riksdagen. Partiet ska nu samtala och eventuellt förhandla med SD.

Men Kinberg Batra drog en tydlig gräns. M tänker inte sitta i regering med SD eller förhandla om statsbudgeten med partiet. Samma besked gav M-ledaren om Vänsterpartiet, då hon menade att både SD och V har ”auktoritära rötter”.

Utspelet fick V-ledaren Jonas Sjöstedt att reagera. I en debattartikel i Aftonbladet skrev han att M borde ”sluta använda oss för att normalisera SD”.

När statsminister Stefan Löfven (S) i dag inledde sin Sverigeturne, där han under måndagen besökte flera orter i Kronobergs län, så markerade även han mot Kinberg Batras nya giv om SD. Löfven, vars regering har ett budgetsamarbete med V, har sedan länge kallat SD för ett ”rasistisk parti med nazistiska rötter”.

– Jag tycker det blir osmakligt när Moderaterna säger att det är auktoritära rötter inom Sverigedemokraterna. Det är mer än så. Jag vill tipsa Kinberg Batra att läsa Expos vitbok om Sverigedemokraterna så tror jag att hon får en annan bild. Sedan kan hon återkomma en vecka senare så får vi se om hon har samma bild.

Men har hon inte en poäng när hon pratar om att även Vänsterpartiet har en problematisk historia?

– Det är en stor skillnad. Vänsterpartiet har varit ett kommunstiskt parti som stödde Stalin på 50-talet. Det var fel. Men att lägga dem i samma kategori som Sverigedemokraterna, det tycker jag är direkt felaktigt.

Kinberg Batra slår tillbaka

Men Kinberg Batra, som tidigare har kallat SD för ett ”rasistiskt parti”, slår ifrån sig kritiken i en kommentar:

– Min syn på SD:s värderingar och historia har inte förändrats. Det är ett parti med rötter i och personer med kopplingar till nazistiska grupper. Men alla partier väljarna valt till riksdagen måste, utan undantag, kunna granskas, driva sin egen politik och söka stöd för den. Att isolera ett av dem har inte fungerat och låter det partiet stå oemotsagt för sin politik.

Kinberg Batra menar att det finns flera tydliga likheter mellan SD och V.

– Att inget av dessa partier, med olika men i båda fall auktoritära rötter, kan ingå i en regering handlar bland annat om regeringens ansvar för rikets säkerhet och Sveriges relationer med andra länder, EU och Nato.

M-ledaren poängterar att hon trots detta kan tänka sig att samtala med båda dessa partier. Hon säger också att Löfven hycklar när han kritiserar henne om SD.

– Han hycklar genom att, som nu senast genom statsrådet Shekarabi, öppet vädja om SD:s stöd för sin politik och samtidigt ägna sig åt denna typ av pajkastning. Det är respektlöst mot både väljarna och det politiska samtalet, säger Kinberg Batra.

Utesluter inte samarbete

Trots de hårda orden mellan Löfven och Kinberg Batra så vill statsministern inte helt utesluta att regera ihop med Moderaterna efter valet, även om han säger att det är långt ifrån hans förstahandsalternativ.

– Jag har sagt hela tiden sedna jag blev partiordförande, att vi behöver mer samarbete över blockgränserna, att blockpolitiken är skadlig för Sverige. Den har visat sig vara det. Det är klart att två partier samarbetar över blockgränsen, än att man samarbetar med Sverigedemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM