Ahmadreza Djalali

Wallström slår tillbaka mot Iran-kritiken

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Regeringen kritiseras för att ta emot Irans utrikesminister.

Margot Wallström slår tillbaka och säger att hon framfört kritik mot regimen.

– Vad ska vi ha utrikespolitik och diplomati till om vi inte tar emot ledare och faktiskt talar med dem.

Irans utrikesminister Javad Zarif är på Sverigebesök och träffade på tisdagen utrikesminister Margot Wallström (S). Under en pressträff efter mötet sa Wallström att hon tagit upp situationen i Mellanöstern, i Jemen men också i Iran.

Zarifs besök har kritiserats. Ett hundratal demonstranter skanderade slagord utanför avspärrningarna vid utrikesdepartementet i Stockholm. Från politiskt håll ifrågasätts att Sverige tar emot en representant från Iran utan att ställa motkrav på landet.

Kritiken handlar bland annat om Irans brist på mänskliga rättigheter, tillämpning av tortyr och dödsstraff och diskriminering av kvinnor och homosexuella.

– Den iranska regimens oerhört destruktiva och kontroversiella agerande just nu gör att vi måste vara väldigt tydliga, att Iran passerat gränsen för vad en stat får ägna sig åt, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

”Ett monster”

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli kallar Zarif för ”ett monster” och skriver på Twitter:

”Jag tror många iranier som är bosatta i Sverige kan hålla med mig om att det är ett slag i ansiktet att Sveriges bjuder in Irans utrikesminister.”

Wallström bemöter kritiken med att det är av största vikt att Sverige också tar emot länder vars värderingar vi inte delar till fullo.

– Vi bjuder inte in utrikesminister, han är på en resa i de nordiska länderna och har frågat om han får komma. Vi har prövat metoden att isolera Iran under årtionden, det ledde bara till att de mest fundamentalistiska krafterna fick mer uppbackning och mer stöd.

Tog upp fängslade läkaren

Under samtalet tog Wallström upp fallet med den svensk-iranska läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden i Iran. Hon ville dock inte säga vad hon fått för svar från utrikesministern.

– Vi kräver att dödsstraffet inte ska verkställas. Vi uttrycker oro för hans hälsa och kräver att vi ska få konsulärt tillträde, säger Wallström.

De båda utrikesministrarna diskuterade också att USA dragit sig ur kärnenergiavtalet, något som Sverige beklagar.

– Det här har ställt till med en enorm oreda och försvagar möjligheterna att förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Pressad iransk minister möttes av protester

ÄMNEN I ARTIKELN

Ahmadreza Djalali

Margot Wallström

Iran

Fredrik Malm