SD storstädar – stryker flera kritiserade förslag

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna storstädar.

Partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen vill stryka en lång rad kontroversiella förslag och formuleringar – som målats upp som kvinnofientliga och rasistiska.

– De rensar undan saker som skulle vara stötestenar i samtal med andra partier, i första hand M och KD, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Sverigedemokraterna samlas om två veckor i Örebro för partiets landsdagar. En ny partistyrelse ska utses, motioner ska behandlas och ett nytt principprogram klubbas.

Redan nu står det klart att SD-ledningen vill storstäda i partiets politiska program inför nästa val. Partistyrelsen vill skrota en lång rad förslag och formuleringar som vållat debatt och kritik de senaste åren och skapat Jimmie Åkesson problem i flera valrörelser.

Henrik Vinge
Foto: OLA AXMAN
Henrik Vinge

Formuleringen ”nedärvd essens” har länge gått att hitta i partiets principprogram, något som dömts ut som rasistiskt från både höger och vänster. I det nya förslaget har formuleringen strukits.

”Politiska motståndare har dragit paralleller mellan SD:s principprogram och essentialismens filosofiska syn på förhållandet mellan kultur och etnicitet. Utifrån denna vantolkning har man felaktigt framfört påståenden om bl a rasism”, skriver partistyrelsen.

Vill tillåta dubbelt medborgarskap

En annan fråga som vållat stor debatt är formuleringen om att dubbelt medborgarskap ska vara förbjudet. I SD:s tidigare program har det stått att den som är svensk medborgare inte ska kunna ha ett annat medborgarskap. Även den passagen är borta i nya förslaget till principprogram.

SD-ledningen vill också förtydliga sin syn på Sveriges nationella minoriteter. De senaste åren har SD-politikern Björn Söder hamnat i blåsväder flera gånger efter uttalanden om judar och samer.

Sedan tidigare har Jimmie Åkesson och ledningen meddelat att man vill slopa både kravet på sänkts abortgräns och att man inte längre ska driva frågan om samvetsfrihet. Kvinnoförbundet vill också inrätta ett särskilt jämställdhetsdokument i syfte att tvätta bort stämpeln som ett kvinnofientligt parti.

Foto: BJÖRN LINDAHL
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Rensar undan”

Anders Sannerstedt, statsvetare och docent vid Lunds universitet, som forskar på Sverigedemokraterna, säger att partiet nu rustar sig inför nästa val.

– De rensar undan saker som skulle vara stötestenar i samtal med andra partier, i första hand Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han.

Hur kommer det tas emot hos väljarna?

– Jag tror inte det kommer skapa några problem. De stora frågorna för SD:s väljare är invandring, integrationspolitik och välfärdsstaten. Det här handlar mer om att städa undan sådant som kan kritiseras av andra partier.

Publicerad:

LÄS VIDARE