Vänsterpartiet: Ge svenskt bistånd till Trumps fiender

Vänsterpartiet vill ge ekonomiskt bistånd till USA – som en markering mot president Trump.

Bakgrunden är polisvåldet och George Floyds uppmärksammade död.

– Trump har förstärkt rasmotsättningarna som finns i USA, säger Håkan Svenneling (V).

Vänsterpartiet föreslår att människorättsorganisationer i USA, som kämpar mot rasism och för rätt till abort, får 50 miljoner kronor årligen i demokratibistånd.

Frågan har aktualiserats av det upptrappade läget i USA efter George Floyds död. Vänsterpartiet menar att president Donald Trump inte lyssnar på människorättsorganisationers varningar om vart landet är på väg.

Håkan Svenneling (V) vill ge ekonomiskt bistånd till USA – som en markering mot Trump
Håkan Svenneling (V) vill ge ekonomiskt bistånd till USA – som en markering mot Trump

Vill att ambassadören kallas upp

Förslaget ska också ses som en markering mot president Trump.

– Sverige ger demokratibistånd till flera länder. Får man inte bukt på rasismen i USA får man inte bukt på strukturell rasism någonstans, det är därför detta är viktigt, säger Håkan Svenneling, riksdagsledamot och ledamot i riksdagens utrikesutskott.

Svenneling riktar också kritik mot att Sveriges regering inte markerar tydligare mot USA om polisvåldet. Han anser att utrikesminister Ann Linde (S) ska kalla upp USA:s ambassadör i Stockholm.

– Utrikesministern uttrycker oro och säger fina ord, men hon är inte beredd att agera. Ambassadören är direkt utsedd av Trump och har en direkt kanal till honom. Han måste få information om vad Sverige tycker om den strukturella rasism som finns i USA.

Gör världen bättre

Varför ska svenska skattebetalare vara med och markera mot Trump?

– Vi har ett starkt bistånd för att vi vill påverka världen till det bättre. Om vi kan bidra till att USA blir mer demokratiskt, mindre rasistiskt och minska polisbrutaliteten, då är det en insats som gör världen bättre.

Biståndet kommer ingå i V:s förslag till höstbudget. Men partiet är inte med och förhandlar om statsbudgeten med regeringen och samarbetspartierna.

Är inte detta bara ett tomt slag i luften?

– Det syftar till att skapa debatt om vad regeringen borde göra. Vi kommer ha med det i vår budget och ser gärna att regeringen har med det i sin, säger Svenneling.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Donald Trump och Melania Trump.
Donald Trump och Melania Trump.
Publisert: