Corazza Bildts raseri mot petningen

avOlof Svensson

Anna Maria Corazza Bildt riktar stenhård kritik mot Moderaterna.

På Facebook skriver hon att den moderata valberedningen kastar ut henne från varje möjlighet att vara en kandidat till EU-parlamentet – och hon får stöd på Twitter av sin man Carl Bildt.

”Nu anser tydligen nomineringskommittén att jag varit och är en belastning för vårt parti. Det har jag svårt att förstå och acceptera.” skriver Corazza Bildt.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYR?N
Anna Maria Corazza Bildt

Moderaterna presenterar i dag sina toppkandidater till EU-valet i maj. Anna Maria Corazza Bildt, som suttit i Bryssel sedan 2009, finns inte med i förslaget från moderaternas valberedning. Hon kommer heller inte finnas med när resten av namnen på listan offentliggörs.

”Självklart är jag djupt besviken över den moderata valberedningens förslag att helt och hållet kasta ut mig från varje möjlighet att vara en kandidat för partiet i det viktiga Europavalet nästa år. Man vill förvägra mig varje möjlig plats på den moderata listan.” skriver Anna Maria Corazza Bildt i en inlägg på Facebook.

Gjorde ett bättre val än någon annan i M

Motiveringen från nomineringskommitténs ordförande är enligt Corazza Bildt att Moderaterna gjorde ett dåligt Europaval förra gången. Men Corazza Bildt skriver att hon gjorde ett bättre Europaval än någon annan i Moderaterna.

”Jag ägnade dagar och nätter i årets valrörelse åt att åka runt i Sverige för att inspirera och engagera moderater och andra för just Europafrågan. Jag tror knappt någon i vårt parti under senare år gjort mer i dessa avseenden än vad jag gjort.” skriver hon i inlägget.

Får stöd av Carl Bildt

Flera förbund och föreningar runt om i Sverige har nominerat Corazza Bildt och hon understryker att hon inte ger upp, trots petningen. I slutändan är det partirådet som avgör frågan den 23 november, skriver hon.

”Mitt engagemang fortsätter, och jag hoppas på fortsatt stöd också av alla dem som stöttat mig hittills.” skriver Corazza Bildt.

Carl Bildt, som är gift med Anna Maria Corazza Bildt, stödjer hustrun på Twitter. Bland annat genom att retweeta flera av hennes och andra personers poster, till exempel en post där Corazza Bildt skriver att hon är djupt besviken över Moderaternas förslag.

Ingen belastning - men ingen röstmagnet

Nomineringskommitténs ordförande Erik Langby försvarar dock beslutet. Moderaterna gjorde ett dåligt Europaval förra gången och att representanterna behöver nu bytas ut, säger han till Aftonbladet.

– Man är bara vald för fem år, så det är ingen som är petad. Man är vald på den tid man är vald.

Anna Maria Corazza Bildts bild, att hon skulle vara en belastning för partiet, vänder han sig emot.

– Det har vi aldrig sagt. Jag har pratat med henne både i går och i dag. Hon är ingen belastning men det går inte att påstå att våra nuvarande parlamentariker varit röstmagneter.

Den 23 november avgöra partirådet, som motsvarar en partistämma, frågan. Då kan kommitténs förslag röstas ner och andra kandidater nomineras. 

Aftonbladet har sökt Anna Maria Corazza Bildt för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM