Ulf Kristersson ger upp – ny talmansrunda under måndagen

Talmannen Andreas Norlén om planerna för regeringsbildningen

avGustaf Tronarp

Ulf Kristersson kastar in handduken – och redan på måndagen kan Stefan Löfven få uppdraget att försöka bilda en ny regering.

Men först ska talmannen Andreas Norlén diskutera situationen med samtliga partiledare.

– Jag tänker inte låta mig stressas av att tiden går, säger han.

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att han har nått fram till det kakel han så ofta pratat om under de senaste veckorna.

Foto: URBAN ANDERSSON
Andreas Norlén.

På lördagsförmiddagen träffade Kristersson talmannen Andreas Norlén och gav beskedet att han misslyckats med regeringsbildningen.

– Jag konstaterar att han inte bedömer att han har förutsättningar att bilda en regering som kan samla stöd i riksdagen. Han har alltså inte gett mig något förslag som jag kan ta till kammaren, säger Andreas Norlén vid en pressträff.

Ska hålla ny talmansrunda

De flesta bedömare är överens om att den naturliga statsministerkandidaten nu är Socialdemokraternas Stefan Löfven. Talmannen vill dock inte ge honom uppdraget direkt. Först tänker han tala med samtliga partiledare.

– Jag är lite fyrkantig, och jag är lite jurist. Innan man ger ett sonderingsuppdrag tycker jag att man ska samordna med partiledarna.

– Därför har jag i samråd med de vice talmännen beslutat att bjuda in partiledarna till en ny talmansrunda under morgondagen.

Framåt eftermiddagen på måndagen räknar Andreas Norlén med att kunna presentera resultatet av de nya samtalen.

Kristersson kan få uppdraget igen

Moderatledaren Ulf Kristersson var tydlig med han trots dagens besked fortfarande är redo att inta statsministerposten.

– Jag är beredd att bli statsminister i en regering som består av hela Alliansen, enbart Moderaterna eller av de partier som kan och vill ingå i den regering som jag leder.

– Mina förslag finns kvar på bordet och jag står för dem fortfarande.

Mot slutet av sin presskonferens manade talmannen Andreas Norlén till tålamod. Han riktade sig inte minst till den församlade journalistkåren, som ofta betonar hur lång och komplicerad regeringsbildningen ser ut att bli.

– Jag tänker inte låta mig stressas av att tiden går. Det centrala är att Sverige får en så stabil regering som möjligt, och grundförutsättningen är att regeringen får stöd i riksdagen.

Måndagens möten inleds med att Andreas Norlén träffar Stefan Löfven klockan 09.30. Under eftermiddagen kommer han diskutera läget med de vice talmännen. Norlén ska också informera statschefen, kung Carl Gustaf.

En pressträff kommer att hållas tidigast klockan 14.30.

ARTIKELN HANDLAR OM