Sjöstedt rasar mot pensionsuppgörelsen

Sex av riksdagens partier är överens om att höja den lägsta pensionsåldern till 64 år.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är mycket kritisk.

– Det är hundratusentals människor som kommer att drabbas, säger han.

Under morgonen presenterades den nya överenskommelsen kring förändringarna av pensionssystemet. Sex av riksdagens partier, alla utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, står bakom uppgörelsen.

En av nyheterna är att den lägsta åldern att ta ut allmän pension höjs från 61 till 64 år under en tioårsperiod.

Det får Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att ilskna till.

– Det här kommer att drabba de som har tunga arbeten inom sjukvård, äldreomsorg och industrin. Det är väldigt ofta dem som inte orkar arbeta tills de blir 64 år. Det är de som inte orkar längre på grund av att man blivit sjuk av arbetet och inte uppnått pensionsåldern, säger han.

Sjöstedt rasar

Jonas Sjöstedt delar dock analysen att många i Sverige kommer att jobba längre i framtiden.

– Därför är det också bra att man höjer den övre gränsen och anpassar socialförsäkringen till det. Jag tror också att många LO-medlemmar kan arbeta längre men då måste också arbetsmiljön bli bättre. Det är den som sliter ut människor. Men det är ingen möjlighet att ta bort möjligheten att få pension för människor som faktiskt inte jobbar längre. För många säger kroppen stopp.

Att förändringen införs stegvis är inte till mycket hjälp, menar han.

– Det är hundratusentals människor som kommer att drabbas. Det är typiskt att när Socialdemokraterna har förhandlat med oss, har vi sänkt skatten för pensionärer och höjt bostadstillägget. När de pratar med borgarna blir det höjd pensionsålder i stället som framför allt drabbar LO-medlemmar.

”Man borde avskaffat hela PPM”

V-ledaren tycker däremot att det är bra att man i pensionsgruppen har enats om att höja garantipensionen. Men han ger inte mycket för att premiepensionssystemet, PPM, görs om i grunden.

– Jag tycker att man borde avskaffat hela PPM. Efter Allra-skandalen och rena kriminaliteten där man har förskingrat pensionärers pengar borde man gjort det.

Trots att en mycket bred majoritet i Sveriges riksdag står bakom den nya pensionsuppgörelsen tror Sjöstedt att frågan kommer att bli en het valfråga under 2018.

– Det kommer inte vara ett valmöte utan att den här frågan kommer, framför allt från de som berörs direkt.

Publisert:

LÄS VIDARE