Uppgörelsen om pensionerna klar – PPM görs om

Uppdaterad 2017-12-14 | Publicerad 2017-12-13

I morgon presenteras den nya pensionsuppgörelsen.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska premiepensionssystemet göras om i grunden.

– Antalet fonder minskar avsevärt och oseriösa aktörer ska portas genom att en ny myndighet skapas. I framtiden kommer det vara så att huvudalternativet är att inte välja, säger en centralt placerad källa.

Under de senaste veckorna har det spekulerats friskt både om när den nya politiska uppgörelsen kring pensionerna ska bli klar men även hur den ska se ut.

Sex av riksdagens åtta partier, alla utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, har efter samtal i pensionsgruppen förhandlat fram den nya uppgörelsen.

Det innebär att en bred majoritet står bakom.
Aftonbladet kan berätta att uppgörelsen nu är klar och kommer att presenteras under torsdagen. En central källa berättar att där ingår en reformering av PPM, premiepensionssystemet.

– Antalet fonder minskar avsevärt och oseriösa aktörer ska portas genom att en ny myndighet skapas, säger en centralt placerad källa.

PPM görs om i grunden

I dag går det till så att pensionsspararna uppmanas att välja fonder i PPM-systemet. Görs inte det hamnar pengarna i den statliga fondportföljen AP7.

I framtiden kommer strukturen vara så att huvudalternativet är att inte välja.

– Men för den som aktivt vill välja så kliver man ur förvalet till ett upphandlat fondtorg som regleras av en myndighet, en huvudman. Men i framtiden kommer huvudalternativet vara att inte välja, säger en central källa.

Enligt Aftonbladets källor innebär förändringarna att staten får ytterligare kontroll över premiepensionssystemet

Den nya myndigheten skapas för att ”säkra det framtida fondutbudet”, erfar Aftonbladet.

Presenteras i morgon

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att gruppen skissat på ett förslag som innebär att den tidigare pensionsåldern höjs stegvis från 61 till 64 år och att arbetsgivarna inte ska kunna säga upp anställda förrän vid 69 års ålder.

Tidningen har även rapporterat om ett förslag som innebär att allmän pension ska kunna tas ut innan 63 års ålder, om man arbetat mer än 44 år.

Enligt Aftonbladets källor finns förslagen med i uppgörelsen som presenteras i dag.

I den ingår också bland annat en översyn av avgifterna samt delar man kommit överens om som rör arbetsmiljö och omskolning.

Förslagen i överenskommelsen kommer att kräva ytterligare utredningen innan de kan bli verklighet.

Följ ämnen i artikeln