Åkesson: ”Vi ska inte hysa utländska mördare och våldtäktsmän”

avJosefin Silverberg, Kenan Habul

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna vill till varje pris utvisa grova brottslingar.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är till och med redo att strunta i internationella överenskommelser.

– Det finns ingen anledning för oss att hysa utländska medborgare som våldtar och mördar, säger Jimmie Åkesson.

I dag kan brottslingar slippa dömas till utvisning beroende på deras anknytning till Sverige.

Men det vill SD ändra på.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valkonferens i Nacka.

Det ska vara obligatoriskt för domstolar att döma utländska grova våldsbrottslingar till livstids utvisning, anser SD.

– Det är fullständigt orimligt att utländska medborgare som begått grova och sexvåldsbrott ska få åtnjuta vår gästfrihet, sa Jimmie Åkesson under sitt tal på partiets valkonferens under lördagen.

Utspelet möttes av jubel bland åhörarna.

Vill inte utvisa människor till tortyr

Åkesson hävdar, med hänvisning till siffrorna från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, att av de utländska medborgare som döms för våldtäkt slipper fyra av fem utvisning. Samma sak gäller för nästan hälften av utländska mördare.

– Vi är beredda att bortse från internationella konventioner om det står i vägen för att utvisa mördare och våldtäktsmän. Sen får det förstås utredas innan det blir lag. Jag är medveten om att det finns en massa juridiska komplikationer, säger Åkesson till Aftonbladet.

Vill ni utvisa människor till tortyr?

– Nej. Vi ska använda de diplomatiska förbindelser och möjligheter vi har att säkerställa att vi får diplomatiska garantier att människor som vi utvisar inte ska utsättas för tortyr.

Ska det här utspelet ses som ett underkännande av rättsväsendet?

– Det finns tyvärr många anledningar som gör att fyra av fem utvisningsdömda våldtäktsmän faktiskt inte utvisas. Det är det vi menar, blir du dömd till utvisning ska du faktiskt utvisas. Idag säger regelverket att man ska ta hänsyn till deras anknytning till Sverige. Jag tycker att det är ganska ointressant. För oss handlar det om att skydda svenska medborgare. Det finns ingen anledning för oss att hysa utländska medborgare som våldtar och mördar.

Ska någon som kom till Sverige som 3–4–5-åring och har ett annat medborgarskap också kunna utvisas?

– Nej. Vad det handlar om är att se över anknytningsreglerna. Sen kan jag tycka att det inte är min sak som politiker att bedöma det. Men det är klart. Är du medborgare i ett annat land och du väljer att mörda eller våldta någon, då kan jag tycka att det är ganska ointressant vad den personen har för bakgrund. Det intressanta är att man inte ska våldta eller mörda.

Men de som inte kan utvisas ska varken få jobba eller gå i skolan, de ska inte heller få ta del av välfärden. De ska få bo på anvisade platser och bära fotboja, vid minsta överträdelse ska de in i fängelse, anser Åkesson.

Vad ska de leva av?

– Ja, jag ser inte det som samhällets problem. I fall där det finns verkställighetshinder ska de oftast få sitta i förvar alternativt då leva ett liv där man inte har en massa medborgerliga fri- och rättigheter. Då kan man välja, antingen bor man kvar i Sverige eller så väljer man att flytta hem.

Är det inte bara ett populistiskt försök att få höras nu när både Moderater och Socialdemokrater har skärpt sin kriminalpolitik?

– De har i viss del börjat tala även om det här förslaget. Och det är jättebra att de gör det. Mitt problem är att de inte gör någonting. Utan just pratar. De är spel för gallerierna. Det är viktigt att vi tar ledartröjan och visar att vi menar allvar med det här.

Kritiken: ”Man bör fundera på Sveriges ställning”

Advokaten Viktor Banke och Aftonbladets rättsexpert säger så här om SD:s utspel:

– Redan idag utvisas människor som gjort sig skyldiga till allvarliga vålds- och sexualbrott. Det är dock svårt att säga exakt var gränsen för utvisning går, eftersom domstolen har att ta ställning till en rad olika omständigheter.

Är det ens möjligt att utöva starka påtryckningar, exempelvis att försöka förhandla bort principen om internationellt tortyrförbud?

– Det är såklart möjligt att utöva påtryckningar, men man bör förstås noga överväga vilka konsekvenser det får. Just tortyrförbudet anses dock ofta vara en del av den internationella rätten som inte kan förhandlas bort. Man bör fundera på hur ett sådant agerande skulle påverka Sverige ställning i förhållande till andra länder.

Åkesson säger också att förslaget ligger i linje med den allmänna rättsuppfattningen.

– Att använda sig av den allmänna rättsuppfattningen är väldigt vanskligt. Min gissning är dock att en ytterst liten del av befolkningen vill utvisa människor till påtaglig risk för tortyr eller annan skyddsgrundande behandling, säger Viktor Banke.

Viktigaste frågorna inför valet 2018 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM