Publicerad:

S kritiskt till Almedalen – men Löfven talar

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:

Stefan Löfven talar i Almedalen i sommar – 50 år efter att Palme tog till orda från ett lastbilsflak.

Men S är kritiskt till hur politikerveckan har utvecklats och drar kraftigt ner sin närvaro.

– Stefan Löfven avstår lobbyistfesten, men gör ett kort stopp på sin Sverigeresa för att tala, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S).

Politikerveckan i gotländska Visby lockar varje sommar mängder av politiker, tjänstemän och lobbyister.

Förra året valde dock Stefan Löfven att strunta i Almedalen och i stället resa runt i Sverige för att träffa ”folk som aldrig skulle besöka en politikervecka”.

Hur han ska göra i år har dock hittills varit höljt i dunkel.

Snabbt stopp i Almedalen

Men nu har Socialdemokraterna bestämt sig.

Det blir både och.

– Stefan Löfven kommer, på samma sätt som förra året, resa runt i landet, och även på Gotland. Och då gör han ett snabbt stopp för att tala i Almedalen, säger Rådström Baastad.

Att statsministern väljer att åka till Almedalen i juli har sin förklaring i historien. Det är i sommar exakt 50 år sedan Olof Palme (S) höll tal från ett lastbilsflak i Almedalen, vilket ses som politikerveckans födelse.

Socialdemokraterna ogillar dock hur arrangemanget har utvecklats – med fler slutna möten mellan makthavare, lobbyister och höga priser.

– Det är precis motsatt mot vad Olof Palme ville med Almedagarna.

”För mycket lobbyistfestande”

Partiet drar därför kraftigt ned på sitt engagemang i år. Färre av S företrädare åker till Gotland och mindre pengar läggs på runtom-aktiviteter.

Det som blir kvar, förutom statsministerns tal, är finansminister Magdalena Anderssons ekonomiska seminarium.

– Ska Almedalsveckan överleva så behöver den gå tillbaka till sina rötter, till en öppen folkrörelse dit man kommer och möter människor. Det har blivit för mycket lobbyistfestande och pengarullning, säger Rådström Baastad.

Stefan Löfven kommer att resa runt på Gotland men också i övriga landet i sommar. Han vill, enligt partisekreteraren, träffa människor på deras hemmaplan.

– Han vill möta dem som tycker att politiken är allt för långt borta. Ska vi kunna bygga det starka, trygga land vi vill ha så är det väldigt värdefullt med den typen av inspel, säger hon.

Majtalar i Stockholm

Men innan det är dags för Almedalsveckan ska Stefan Löfven traditionsenligt högtidlighålla arbetarrörelsens egen dag, Första maj, nästa vecka.

Som seden bjuder när det är valår talar han i år på Norra Bantorget i Stockholm. Dagen inleder han dock i Södertälje där han ska hålla pressträff på ett äldreboende.


Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: