Talmannen Andreas Norlén räknar med fler rundor

Höll presskonferens efter mötena med partiledarna

Den nya talmannen Andreas Norlén har träffat ledarna för alla riksdagspartierna – men läget är fortfarande låst.

Norlén räknar med att det blir fler mötesrundor innan han kan lägga fram en statsministerkandidat.

– Utan att avslöja någon statshemlighet kan jag säga att alla inte är överens om fortsättningen.

I tur och ordning betade den nyvalda talmannen Andreas Norlén av alla åtta partiledare under torsdagen. Först ut var Socialdemokraternas Stefan Löfven, som Norlén tog emot vid 10-tiden. Därefter följde ledarna för de övriga partierna i storleksordning.

Vid 17.45-snåret höll talmannen en pressträff i riksdagen. Men de konkreta beskeden var få.

– Jag har i dag träffat ledarna för de åtta partierna. Vi har diskuterat det politiska läget och vi har diskuterat partiledarkandidater. Men det är inte upp till mig att informera om vad vi pratat om.

Väntas bli fler möten

På fredagsförmiddagen kommer Andreas Norlén att träffa de vice talmännen för att diskutera nästa steg i processen. Norlén gjorde ingen hemlighet av att det lär behövas fler samtal med partiledarna innan en statsministerkandidat kan presenteras.

– Min bedömning är att det kommer att krävas en eller flera ytterligare rundor. Men jag kommer att återkomma om det efter att jag träffat de vice talmännen.

Efter sina respektive möten höll partiledarna egna presskonferenser. Då stod det klart att läget är fortsatt synnerligen låst. Andreas Norlén är dock optimistisk.

– Utan att avslöja någon statshemlighet kan jag säga att alla inte är överens om fortsättningen. Men Sverige har klarat av besvärliga situationer förut och vi kommer att göra det den här gången också.

”En stor mängd kakor”

Inför partiledarmötena har det diskuterats om talmannen bör ta hänsyn till den föreslagna statsministerns möjligheter att få budgeten igenom riksdagen.

Inte heller på det området vill dock Andreas Norlén ge några tydliga svar.

– Budgetfrågan har ställts under processen, och jag har resonerat med alla partiledare om den. Men jag har inte fattat något beslut för egen del.

Förutom intensiva samtal om det politiska läget fylldes talmannens dag av kaffe, och en hel del söta tillbehör. Mot slutet av pressträffen beskrev han sitt intag:

– Jag lyckades äta en stor mängd kakor under dagen.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE