SD spionerar på sina egna

Försvaret: ”Är helt taget ur luften”

Av: 

Pär Karlsson

förnekar övervakningen  SD:s personalchef Martin Kirchberg vill inte kännas vid någon övervakning av sina partikamrater. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.
förnekar övervakningen SD:s personalchef Martin Kirchberg vill inte kännas vid någon övervakning av sina partikamrater. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.

SAMHÄLLE

SD:s personalchef Martin Kirchberg skrev i ett internt mejl att ”om det sprids att det kollas hur som helst så kommer folk att tappa ­företroendet ...”.

Men han vill inte kännas vid någon övervakning av ­sina partikramrater.

– Det är helt taget ur ­luften. Vem påstår detta?, skriver han i ett mejl till ­Aftonbladet.

När Aftonbladet når Kirchberg vill han endast svara på frågor via mejl.

Vi har starka uppgifter om att du och Edward Plainview under flera års tid har övervakat och kunnat läsa mejl som gått till och från partitets förtroendevalda, anställda och politiskt aktiva. Vad är din kommentar till det?

– Det är helt taget ur luften. Vem påstår detta? Ingens e-postadress har varit över­vakad. Sedan har de så klart på it-enheten full tillgång till alla tekniska system, så fungerar det i alla företag och ­organisationer.

”Fanns inget annat sätt”

Du har skrivit att ”det hela ska hållas hemligt”? ­Varför?

– Det är taget ur sitt sammanhang. Då vi 2013 gick över från Google till ett eget e-postsystem behövde it bygga upp ett skräppostfilter. Det var avgörande att det blev ­exakt rätt. Därför behövde it i början ögna igenom e-post manuellt för att träna upp filtret. Det finns inget annat sätt att göra det på och det är fullt normalt. Som dåvarande chef för partikansliet, där it ingick, bedömde jag att det var ­bättre att hålla den saken hemlig då det var en rent teknisk fråga för it och det inte fanns ­anledning för någon att bli orolig.

Ingen rutin

Du har även skrivit att det är du, som personalchef, som bestämmer om det ska övervakas. Varför då?

– Det var i min dåvarande roll som partikanslichef och det hade med kontroll av misstänkt olaglig användning av mejlen att göra. Partiet hade vid den tidpunkten inte hunnit besluta någon ­rutin för hur, när och varför någon användares e-post fick stängas av för kontroll. Jag såg det därför som självklart att it tills vidare fick hänvisa eventuella sådana förfrågningar till sin chef.

Har ni gjort det här på eget bevåg eller har ni fått det i uppdrag av partiledningen? Vilka har känt till det här?

– Dessa saker diskuterades bland tjänstemän i ledningsgruppen och med dåvarande partisekreteraren.

Aftonbladet har förgäves sökt Edward Plainview.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Största skandalerna i SD

ÄMNEN I ARTIKELN

SD spionerar på sina egna

Sverigedemokraterna