Löfven: Hennes förtroende räcker inte till

avJonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LO-basen: En förlorad vecka för hela arbetarrörelsen

1 av 4

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu Annelie Nordströms avgång.

– Jag kan konstatera att hennes förtroende inte räcker till helt enkelt. Det är en fråga för Kommunal och deras medlemmar, säger han till Aftonbladet på plats i Davos.

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår vid förbundets kongress i maj. Vid en presskonferens under eftermiddagen fick hon frågor om Kommunals relationen till regeringen. Hon beskrev det då som att det uppstått "en spänning" dem emellan efter bråket kring Margot Wallströms lägenhet.

"Oerhört viktig"

Statsminister Stefan Löven håller inte med om den beskrivningen.

– Jag tycker inte det finns någon sådan. Jag är är väldigt noga med att fackföreningsrörelsen är oerhört viktig för svensk ekonomi, en del av en svensk modell. Och där kommer Kommunal fortsatt spela en viktig roll.

Annelie Nordström sitter i dag i regeringens analysgrupp för framtidens arbete - en grupp som tillsatts av framtidsminister Kristina Persson.

Hon kommer att finnas kvar i detta sammanhang, säger Löfven.

– Analysgruppens arbete kommer att avslutas i mars så det är väldigt kort tid kvar. Det är Kristina Persson som är ansvarig för de grupperna.

Arg och ledsen

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson beskriver hur han känt sig arg och ledsen allteftersom oegentligheterna kommit fram i ljuset.

– Jag blev ledsen redan för en vecka sedan när jag såg Aftonbladets filmer. Det är så långt ifrån det arbete vi i facket i bedriver. Vi umgås med människor på arbetsplatser som bygger bussar, arbetar i vården och som får tågen att rulla. De känner inte igen sig i sin fackförening i det som setts i Aftonbladet den senaste veckan.

– Man blir också arg att vi haft den här typen av skandaler tidigare, att inte alla gjort om sina reglementen. Man måste kunna se sina medlemmar i ögonen, säger LO:s ordförande.

Karl-Petter Thorwaldsson öppnar nu för att LO inför gemensamma riktlinjer inom alla förbund för att undvika liknande skandaler.

Förlorad vecka

– Vi ska titta på om vi inom LO kan ha ett gemensamt reglemente. Vi blir aldrig bedömda en för sig. Vi blir bedömda som kollektiv. Jag har fått ägnat en vecka åt att prata om sådant som inte handlar om att skapa nya jobb eller hur flyktingar ska hjälpas in på arbetsmarknaden.

– Det är en förlorad vecka för mig, LO och hela arbetarrörelsen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM