Ökat tryck på AKB att gå på offensiven

1 av 2

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Allt fler tunga moderater kräver att Anna Kinberg Batra går på offensiven mot regeringen.

Det tunga M-distriktet i Skåne sällar sig till skaran som vill försöka sänka utrikesminister Margot Wallström genom ett misstroendevotum i riksdagen sedan det uppdagats att hon fått en hyreslägenhet via Kommunal.

– Väldigt många uppfattar den fördelen hon fått som att hon faktiskt hamnar i en stor tacksamhetsskuld till fackförbundet, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne.

Söndagskvällens duell i SVT:s Agenda mellan statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Anna Kinberg Batra kom till stor del att handla om att utrikesminister Margot Wallström (S) fått en hyreslägenhet via fackförbundet Kommunal.

Löfven tvingades ta sin utrikesminister i försvar och sa att han hellre sett att hon skaffat lägenhet på annat sätt.

Samtidigt ökar nu också pressen på Anna Kinberg Batra att gå offensivare fram i riksdagen. Moderata ungdomsförbundet, Muf, krävde under söndagen att Moderaterna och Alliansen gemensamt ska lämna in en misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström och på detta sättet driva igenom hennes avgång.

Sent under söndagen stod det också klart att det tunga distriktet i Skåne, ställer sig bakom kravet.

– I Sverige är vi inte vana vid misstroendevotum, lika lite som nyval och annat. Men vi tycker också att det är läge i det här fallet, säger ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Ökat tryck på AKB att gå på offensiven

Han menar att man måste ifrågasätta Wallströms omdöme.

– Jag tror att väldigt många uppfattar den fördelen hon har fått som att hon faktiskt hamnar i en stor tacksamhetsskuld till i detta fallet Kommunal. Det menar vi hotar hennes oberoende som minister.

Flera andra tunga moderater ställde sig under söndagskvällen bakom kravet, bland dem Christian Gustavsson som är M-ordförande i Östergötland.

Det är andra gången på en vecka som delar av Moderaterna öppet kräver att partiledningen och Anna Kinberg Batra går på offensiven mot regeringen. Både Muf och flera M-distrikt har tidigare krävt att man ska arbeta för att sänka regeringen genom en att lägga fram en gemensam Alliansbudget senast i höst, något som skulle kunna leda till regeringskris och nyval.

Partiveteranen Lars-Ingvar Ljungman tycker också att det vore en god idé.

– Jag hade tyckt det vore en bra idé. Det är min personliga åsikt och inget vi fattat beslut om i distriktet. Jag tror väl att många här nere i Skåne säkert skulle se det positivt om det blev en gemensam Alliansbudget men däremot är jag osäker på om alla Allianspartierna är överens på den punkten. Jag tror kanske inte riktigt det.

Utspelet om en gemensam Alliansbudget splittrar partiet och har skapat en spricka i Muf:s ledning, då det skulle innebära att man tar hjälp av Sverigedemokraterna för att fälla regeringen.

– Jag är väl utav den uppfattningen, och det tror jag är rätt så tydligt vid det här laget, att vi är intresserade av att lägga våra förslag. Gärna tillsammans med de andra Allianspartierna, sedan får riksdagens övriga ledamöter och partier rösta som de finner lämpligt, säger Lars-Ingvar Ljungman.

”Det är inte aktuellt”

Anna Kinberg Batra var efter kvällens debatt tydlig med att det inte är aktuellt med ett misstroendevotum mot utrikesministern.

– Margot Wallström verkar ha en sällsynt bra förmåga att ställa till det för sig, men jag tycker i dag inte att det är seriöst att väcka misstroende mot henne. Det är ett instrument att använda i väldigt extrema, egentligen politiska situationer.

Hon ville inte ge något besked om när det blir aktuellt för Allianspartierna att gå fram med en gemensam budget.

– Jag vill leda en Alliansregering och för det söker vi väljarnas förtroende. Nu fick vi inte det i valet 2014 och därför är det ett annat parlamentariskt läge i dag. Vi har ett bra samarbete inom Alliansen och vi kommer att återkomma med gemensamma besked när vi har dem.