Kristerssons nya markering mot SD

Sedan han tillträdde har Ulf Kristersson pressats om Moderaternas inställning till SD inför valet.

Nu slår M-ledaren fast att alla som vill får stödja hans parti – men att han inte är beredd att genomföra någon annans politik.

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, säger Kristersson.

Jimmie Åkesson kallar hans besked för ”motsägelsefullt”.

Den första oktober 2017 tog Ulf Kristersson över som Moderaternas partiledare. Aftonbladet har intervjuat honom i hans hemstad Strängnäs, med anledning av att det gått 100 dagar sedan han tillträdde.

Under första tiden på posten har han gång på gång fått svara på hur han ser på att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

Till Aftonbladet säger Kristersson:

– Vem som helst får rösta på oss och stödja oss. Jag har inga problem att stå för min politik hela vägen fram. Om alternativet är att stå för någon annans politik finns många begränsningar. Jag tänker inte genomföra någon annans politik.

Stänger dörren till SD

Därefter slår Ulf Kristersson fast att ingen på förhand kan säga vad som kommer att ske efter valet.

– I ett jättekomplicerat läge finns det ingen som har någon enkel majoritet att använda sig av. Då får man se vad som händer. Jag kommer stå för vår politik och jag kommer aldrig före valet säga att jag inte ens tänker försöka, och i praktiken säga att bollen får gå till S, som har ännu sämre möjlighet att få majoritet för sin politik.

Samtidigt stänger han dörren till SD.

– Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, däremot ska mina väljare veta att jag kommer göra allt jag kan för att det jag går till val på ska få så stort genomslag som möjligt efter valet.

SD: Ihåligt och viljelöst

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar Moderatledarens inställning till SD för ”motsägelsefull”.

– Ulf Kristerssons kommentar om att han vill visa för sina väljare att han gör allt han kan för att få så mycket genomslag som möjligt för sin politik, samtidigt som han stänger dörren till oss, är väldigt motsägelsefull. Hade han verkligen velat det, så hade han åtminstone satt sig ner med mig för att se vad vi kan komma överens om, säger SD-ledaren.

Samtidigt dömer han ut Kristerssons vilja att bedriva opposition.

– Hans oppositionsvilja är både ihålig och viljelös. Han pratar ofta om att driva sin politik ända in i kaklet, men än så länge är det där kaklet fortfarande väldigt långt borta.


För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE