Alliansen kräver hårdare straff för våldtäkt

avKenan Habul

Regeringen utlovar hårdare tag mot sexbrottslingar.

Men det räcker inte enligt Alliansen som går till val med krav på ännu hårdare straff.

– Regeringen missar att skärpa straffen för åtta av tio våldtäktsdomar, säger Tomas Tobé, (M), rättspolitisk talesperson.

Lag och ordning är en av de viktigaste frågorna inför valet i höst. Partierna slåss därför om vem som är hårdast mot brottslingarna.

Efter en rad uppmärksammade våldtäktsfall och i kölvatten av höstens #metoo-kampanjer presenterade regeringen i slutet av förra året en kritiserad samtyckeslag och straffskärpningar för vissa sexualbrott; lägsta straffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn ska höjas från fyra till fem år i fängelse.

Redan då kommenterade Moderaterna att det var bra men inte tillräckligt.

Åtta av tio våldtäktsdomar blir hårdare

När Alliansen i dag presenterar sitt gemensamma förslag vill man gå ännu längre och även höja straffen för våldtäkt av normalgraden.

– De allra flesta våldtäktsmålen i domstol utgörs av våldtäkt av normalgraden. När vi skärper straffen kommer det att leda till hårdare straff i åtta av tio domar, säger Tobé.

Foto: URBAN ANDERSSON
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Till skillnad från regeringen vill Alliansen alltså att minimistraffet för våldtäkt av normalgraden blir tre år i fängelse, jämfört med dagens två år. Och maxstraffet för våldtäkt av normalgraden föreslås skärpas till fängelse i sju år, i dag är det sex år.

– Straffskalorna för våldtäkt har i princip varit oförändrade sedan brottsbalken infördes för mer än 50 år sedan, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att antalet anmälda våldtäkter ökade med 10 procent mellan 2016 och 2017.

Polisen ska utreda fler sexbrott

– Det är en skrämmande upplösning av de mest grundläggande normerna om kvinnofrid som måste råda i Sverige, säger Andreas Carlsson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Samtidigt som anmälningarna om våldtäkter och sexuella övergrepp ökar har polisen tvingats att prioritera bort utredningen av dessa till förmån för mord och mordförsök, visade en kartläggning som SVT Nyheter gjorde förra året.

– De senaste årens utveckling med bristande resurser och sjunkande resultat inom polisen har lett till att allt fler sexualbrott blir liggande i väntan på utredning. Vi vill även satsa på utredningsverksamheten, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Alliansen

Regeringen

MeToo

Våldtäkt