Löfven och Kristersson i ordkrig efter debatt

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det hettade till rejält om regeringsmakten i slutsekunderna av Sveriges Radios partiledardebatt.

Efter sändning fortsatte ordkriget mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson – som anklagade varandra för maktfullkomlighet.

– Det håller på att bli barockt detta, säger Löfven.

– Samarbete för Stefan Löfvens del bygger på att det alltid är Socialdemokraterna som ska regera landet, säger Kristersson.

Hur Sverige ska styras, regeringsfrågan, var det sista ämne partiledarna fick diskutera i Sveriges Radios stora partiledardebatt – och det var då det hettade till rejält.

1 av 13 | Foto: Björn Lindahl

Annie Lööf (C) krävde svar på om statsminister Stefan Löfven, som sagt att Sverige behöver mer samarbete över blockgränsen, kunde tänka sig att stödja en Alliansregering med M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. Detta även i ett läge där de tre rödgröna partierna blir större.

Löfven: Glöm det!

Löfven svarade med att påminna om att Alliansen röstat ned regeringens budget tillsammans med Sverigedemokraterna under mandatperioden och att man dessutom brutit Decemberöverenskommelsen, där största block skulle få regera.

– Nu ska ni bli mindre och ni ska ändå regera, jag kan bara säga - glöm det, sa han.

Efter debatten var flera partiledare irriterade. Statsministern upprepade det han sagt i debatten hur Alliansen agerat under den senaste mandatperioden.

”Fullt medvetet för att sabotera”

Löfven kallade alliansledarnas inställning för ”barock”. Han tog upp att Fredrik Reinfeldt inför förra valet sagt att största block skulle få regera, men att Alliansen sedan röstat ned regeringens budget med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Man gjorde det fullt medvetet för att sabotera. Nu begär de att det minsta blocket ska regera. Jag står kvar vid att vi måste bli av med blockpolitiken för precis den här situationen visar hur skadligt det är för Sverige, så min huvudutgångspunkt det är att vi måste hitta breda överenskommelser över blockgränsen, det är det som tar Sverige framåt.

Kristersson: Det kan han glömma

Moderatledaren Ulf Kristersson bet tillbaka.

– Det han säger bekräftar det vi alla har misstänkt. Samarbete för Stefan Löfvens del bygger på att det alltid är Socialdemokraterna som ska regera landet. Det kan han glömma, så kommer det inte bli.

M-ledaren menar att det i dag inte ens finns något rödgrönt alternativ.

– Alliansen är Sveriges i särklass största regeringsalternativ, mycket större än Socialdemokraterna och väsentligt större än nuvarande regering. Det är först om att S bestämmer sig för att gå samman med Sverigedemokraterna och skapar en ny majoritet, då ger vi oss. Men då kan han ju säga det före valet.

”Osympatiskt drag”

Även flera andra partiledare kommenterade frågan efteråt. Annie Lööf instämde i Kristerssons kritik.

– Det är ett väldigt osympatiskt drag Löfven har Det är bara en maktstrategi från Socialdemokraternas sida, att splittra Alliansen. Det handlar inte om Sveriges bästa.

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att det är helt naturligt att det största blocket får regera.

– Blir de rödgröna partierna större än den borgerliga Alliansen så är det Stefan Löfven som ska bli statsminister. Där är jag helt överens med Löfven. Allt annat är att öppna för att bli direkt beroende av Sverigedemokraterna i varje enskild fråga. Bara det faktum att man på den andra sidan leker med tanken om att ta makten på Jimmie Åkessons nåder är mycket illavarslande.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM