”Aldrig hänt en svensk partiledare tidigare”

SAMHÄLLE

Lena Mellin: Väcks åtal kan det vara slutet

S-ledaren är föremål för en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

Väcks åtal kan det vara slutet för Håkan Juholt.

– Då har jag svårt att se att han kan sitta kvar, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator. 

Påverkar det här förtroendet för Håkan Juholt?

– Det är klart att det här är negativt för förtroendet för Håkan Juholt att ha är misstänkt för bedrägeribrott. Vad jag vet har det aldrig hänt en svensk partiledare tidigare.

Hur allvarligt är det?

– Det är väldigt allvarligt. Om förundersökningen blir långdragen är det allvarligt, men om den bara pågår några dagar så är det inte lika allvarligt. Men går det till åtal så är det en rena katastrofen.

Kan han sitta kvar?

– Det beror på vad förundersökningen visar. Är det så att han inte har gjort några fel, så kan han sitta kvar. Men hans anseende har naggats i kanten rejält. Han måste putsa fjädrarna efteråt. Men anser åklagaren att det har digniteten att gå till ett åtal så har jag svår att se att Håkan Juholt kan sitta kvar.

Hur tycker du Håkan Juholt har hanterar hela affären?

– Från början gjorde han helt rätt när han gjorde en superpudel och sa att han gjort fel och ska ställa det till rätta. Sedan dess har han gjort mycket fel. I dag har han hanterat det på rätt sätt genom att valt tystnad och skicka ut ett pressmeddelande. Men att lägga ut ett meddelande på Facebook på kvällen och sedan ta tillbaka det, det tillhör krishanteringens topplista på fel.

Hur påverkar det förtroendet för politiker?

– Alltid när det är någon företrädare för ett parti som folk anser har betett sig felaktigt så drabbas alla partier. Men det egna partiet mer än andra.

ARTIKELN HANDLAR OM