MP-tjänsteman misstänktes för rysskopplingar

Sparkade MP-mannen utpekad på nytt: ”Hade kontakter med ryssar”

Pernilla Stålhammar (MP) bakom uppgifterna i amerikansk rapport

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar (MP) varnades när hon på felaktiga grunder pekade ut sin ex-pojkvän – MP-tjänstemannen – som en säkerhetsrisk med rysskontakter.

Nu har hon spridit uppgifterna ännu en gång – i en amerikansk rapport om rysk påverkan.

– Min bild av det här har präglats av Pernilla. Jag kanske skulle ha varit lite mer kritisk, säger rapportförfattaren i ett bandat samtal.

Den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council publicerade i december en rapport om rysk påverkan i ett antal länder. Ett kapitel handlar om Sverige och den före detta tjänstemannen på Miljöpartiets riksdagskansli, som Aftonbladet i flera artiklar har berättat om.

Enligt rapporten avskedades mannen 2015 efter upprepade kontakter med ryska ambassaden. Han skulle bland annat ha tagit emot presenter av ryssarna.

Samma uppgifter har spridits av mannens tidigare flickvän, riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar (MP). Men Aftonbladet har i flera artiklar kunnat visa att uppgifterna är felaktiga. Säpo har enligt Aftonbladets källor utrett mannen och hittade ingen sanning i påståendena.

”Möjligt att jag lyssnat för mycket på henne”

Avsnittet om Sverige i Atlantic Council-rapporten är skrivet av Henrik Sundbom, forskare och konsult specialiserad på påverkansoperationer och medarbetare på tankesmedjan ”Fri Värld”.

I en hemlig bandinspelning som Aftonbladet tagit del av erkänner han att uppgifterna om MP-tjänstemannen kommer från riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar.

”Min bild av det här har präglats av Pernilla” säger han på inspelningen och fortsätter: ”Det är möjligt att jag kanske lyssnat för mycket på henne, jag kanske skulle ha varit lite mer kritisk.”

Inspelningen är gjord av MP-tjänstemannen, som reagerade kraftfullt på att ännu en gång bli utpekad som säkerhetsrisk och bestämde sig för att konfrontera artikelförfattaren på telefon.

”Oerhört infekterad konflikt”

Henrik Sundbom bekräftar för Aftonbladet att han haft Pernilla Stålhammar som källa. På frågan varför han i rapporten utelämnat allt som pekar på att tjänstemannen är falskt utpekad, att Stålhammar varnats av MP för spridandet av falska uppgifter samt att hon fick lämna sina uppdrag i riksdagens utskott, svarar han:

– Det är en oerhört infekterad konflikt med många olika sidor i, det är omöjligt att få med alla perspektiv i ett par meningar.

Han ber sedan att få svara på frågor på mejl. Men han återkommer inte med några svar. ”Stycket redogör för händelseförloppet: X anklagar Y, Y avfärdar anklagelsen. Detta borde knappast vara kontroversiellt” skriver han och fortsätter:

”Dina mycket tendentiösa frågor, luskandet efter mina källor och smyginspelade telefonsamtal förvånar mig mycket.”

Per Gahrton starkt kritisk till rapporten

MP-tjänstemannen är inte den enda som har reagerat på rapporten. MP:s tidigare språkrör Per Gahrton anser att Atlantic Council på nytt skadar MP-tjänstemannens framtid och ”utfärdar ett yrkesförbud mot en person som säkerhetspolisen aldrig haft någon anmärkning mot och i 17 år tjänat partiet väl.”

– Man får ge ut vilka lögnaktiga saker som helst, men vill de göra anspråk på att vara något slags vetenskapligt institut bör de se över vad de skrivit och ta hänsyn till kritiken av artikeln, säger han.

”Nu tar vi nya tag”

Miljöpartiets ledning kritiserade öppet att Pernilla Stålhammar spred uppgifterna om MP-tjänstemannen förra året. Stålhammar tvingades då lämna sina uppdrag i riksdagens utskott och fick en varning av partiet.

– Förtroendet för henne har tagit skada, sa dåvarande partisekreterare Amanda Lind.

Gruppledare Jonas Eriksson sa också att uppgifterna hon spred, som också innehöll anklagelser om flera personer i MP:s toppskikt, inte stämde.

– Vi har inte funnit något stöd för hennes uppgifter, sa han.

I höstens riksdagsval blev hon inte omvald – men efter regeringsbildningen har hon återvänt som riksdagsledamot, som statsrådsersättare till Per Bolund (MP).

Pernilla Stålhammar har getts möjlighet att kommentera artikeln, men hon är inte intresserad av att bemöta påståendena, hälsar MP:s presschef Pontus Tengby.

MP:s gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, skriver i en kommentar om att Pernilla Stålhammar är tillbaka i riksdagen:

”Nu tar vi nya tag, hur vi agerade förra mandatperioden var utifrån den situation som rådde då”.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag har utsatts för en grotesk häxprocess”

ÄMNEN I ARTIKELN

MP-tjänsteman misstänktes för rysskopplingar

Miljöpartiet

Pernilla Stålhammar

Ryssland

Jonas Eriksson

Per Gahrton

AB Voice