Saudiarabien fick lyxig inredning – Trudeau två Kånken-ryggsäckar

1 av 2

avIsabelle Nordström

SAMHÄLLE

Vad ger statsministern bort till utländska ledare egentligen?

Saudiarabien fick exklusiv designinredning från Svenskt Tenn.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau däremot fick två Kånken-ryggsäckar.

– Det ska vara en gåva som representerar Sverige, säger statssekreterare Hans Dahlgren.

Statsbesök utomlands betyder svenskdesignade presenter. Framför allt är svenskt hantverk från Glasriket i Småland och produkter från designföretaget Svenskt Tenn populärt för statsministern att ta med sig, visar handlingar från regeringskansliet Aftonbladet tagit del av.

Totalt gav Stefan Löfven bort gåvor för 33 776 kronor vid utländska statsbesök under från 2015 fram till i dag.

”Ska representera Sverige”

När ambassaden i landet konstaterar att det ska utbytas gåvor vid besöket gäller det att hitta något typiskt svenskt.

– Det är ofta gåvor som representerar Sverige. Det kan vara svenskt konsthantverk, svenskt glas eller andra varor som representerar vårt land och vad vi står för, säger Hans Dahlgren, statssekreterare med ansvar för EU- och utrikesfrågor på Statsrådsberedningen.

Exempelvis fick Michelle och Barack Obama ett brickbord från Svenskt Tenn medan döttrarna Malia och Sasha fick guldarmband inspirerade av samiskt hantverk, för totalt 2878 kronor.

När Stefan Löfven i november 2016 besökte Saudiarabien fanns återigen lyxiga presenter från svenska designföretaget i bagaget, till ett värde av 10 494 kronor samt övriga gåvor för runt 3000 kronor.

Men den stora mängden presenter på den resan har ingenting att göra med Sveriges tidigare dåliga relationer med Saudiarabien, enligt Hans Dahlgren.

– Nej, absolut inte. Det hade varit lika många gåvor både före och efter, säger han.

– Det var sammanlagt tio personer som fick gåvor. Det var många olika möten med olika personer vid olika tillfällen under den resan.

Gav ryggsäck

Mycket glaskonst, brickbord och design i mässing alltså. Men när Löfven i september förra året besökte Kanadas premiärminister Justin Trudeau blev det en annorlunda gåva:

Två klassiska ryggsäckar av modellen Kånken från Fjällräven, till ett värde av totalt 1598 kronor.

– Han fick också en svensk hockeytröja. Vi hörde att de hade en tröja till oss så då skulle vi förstås också ha det, säger Hans Dahlgren.

Oftast är det Utrikesdepartementets protokoll, som ansvarar för statsbesök i Sverige och utomlands, som köper in och väljer presenterna.

Men numera ger man inte längre gåvor vid alla statsbesök. Men om värdlandet ska överlämna gåva är det kutym att även gästen tar med en.

– Vi tar inte initiativ till gåvoutbyte, men kommer det fram att de statsministern ska träffa ska ge en gåva så kommer inte vi tomhänta, säger Hans Dahlgren.

Palme hade glömt gåva

Under officiella besök i utlandet får även Sverige presenter. När Stefan Löfven så sent som i mitten av februari besökte Iran fick han med sig en persisk matta, en gåva av landets vice president. Mattan kommer att förvaras i ett särskilt gåvoförråd på Statsrådsberedningen med tidigare presenter som svenska statsministrar fått.

– Det är inga personliga gåvor utan de är till ämbetet statsminister, säger Hans Dahlgren.

När han själv var med Olof Palme på ett statsbesök i Rom på 1980-talet upptäckte man först på plats att påven skulle överlämna en present.

– Vi hade glömt att ta med en gåva. Då gick vi in i ambassadens bibliotek och hittade en jättefin fotobok om Lappland. Vi slog in den i blått papper innan den överlämnades som statsminister Palmes gåva, säger Hans Dahlgren.

ARTIKELN HANDLAR OM