It-skandalen inom Transportstyrelsen

Totalsplittring inom Alliansen om Peter Hultqvist

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

Kenan Habul

Niklas Eriksson

SAMHÄLLE

Centerpartiet och Liberalerna drar tillbaka hotet om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det känns naturligtvis bra, nu gäller det att jobba vidare på det sätt jag hade planerat, säger försvarsministern.

Moderaterna och Kristdemokraterna riktade senare formellt misstroende mot Hultqvist.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade till presskonferens klockan 16.15 på torsdagen för att lämna besked om missförtroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Ungefär 30 minuter innan den skulle starta föregick hans Allianskollega Annie Lööf, C, honom genom att på Twitter lämna besked om att de inte kommer rösta för ett missförtroende:

”Den sakliga grunden för misstroende mot Hultqvist har fallit” twittrade Lööf.

Centerledaren skrev i ett inlägg på Facebook att det sedan i somras har kommit ny information, som förändrar bedömningen, av it-skandalen.

”Centerpartiet kommer inte att rösta för ett misstroende, riksdagens skarpaste vapen, mot en minister om det saknas saklig grund för detta, skrev Annie Lööf.

Spricka i Alliansen

Hon avslutar inlägget med att partiet inte kommer att rösta för ett misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Kort därefter twittrade Jan Björklund, innan han höll sin presskonferens:

"Liberalerna kommer inte nu att gå vidare med att väcka eller stödja misstroende mot försvarsministern. KU:s granskning får fortsätta".

Alliansledarna har sedan i somras hävdat att misstroendekravet mot försvarsministern står fast. Men torsdagens besked från Centerpartiet och Liberalerna blottade en spricka i Alliansen i frågan då Moderaterna och Kristdemokraterna står fast vid att rikta misstroende mot Peter Hultqvist.

Formellt misstroende väckt

Och på torsdagseftermiddagen riktade KD och M också formellt sitt misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist i riksdagen.

– Vi yrkar att riksdagen ska förklara att försvarsminister Peter Hultqvist inte har riksdagens förtroende, säger M:s gruppledare Jessica Polfjärd i kammaren.

Nu ska frågan bordläggas ytterligare en gång innan det kan ske en omröstning, tidigast i nästa vecka. Enligt Polfjärd kommer troligen omröstningen hållas på tisdag i nästa vecka.

För att omröstningen ska leda till ministeravgång krävs 175 röster. Moderaterna och Kristdemokraterna som just formellt riktade misstroende mot Hultqvist samlar tillsammans med Sverigedemokraterna knappt 150 röster, skriver TT.

Liberalerna: Kan kräva avgång senare

Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterade de nya beskeden från L och C från Allianspartierna med att det ”naturligtvis känns bra”.

– Jag kände redan från början att detta var en överloppsgärning och att det som de ville ta till inte stod i proportion till situationen, säger han till TT.

– Nu gäller det att jobba vidare på det sätt jag hade planerat.

Men trots beskedet från Liberalerna att de inte riktar misstroende mot försvarsministern i nuläget håller partiledaren Jan Björklund det inte för omöjligt att de kan komma att kräva Hultqvists avgång i ett senare skede.

– Det går inte att utesluta att den KU-granskning som nu sker ändå landar i att statsråd kan behöva avgå, säger Jan Björklund på sin presskonferens.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

It-skandalen inom Transportstyrelsen

LÄS VIDARE

Reaktionerna på Alliansbeskedet ”Förändrar ingenting”

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Politik

Peter Hultqvist

Annie Lööf

Jan Björklund

Centerpartiet

Liberalerna