Finansministern dementerar uppgifter om vinsterna

SAMHÄLLE

Finansminister Magdalena Andersson dementerar uppgifterna om att regeringen är redo att släppa kravet på vinster i välfärden och komma överens med M.

– De är inte korrekta, säger hon.

Även Ardalan Shekarabi dementerar - men säger att det har hållits möten med oppositionen.

Foto: Lotte Fernvall
Finansminister Magdalena Andersson i Almedalen på onsdagsmorgonen.

Regeringen är enligt Dagens Industri redo att släppa kravet på vinster i välfärden. Tidningen hänvisar till källor som säger att det pågår samtal med M och L och att regeringen är redo att istället inför kvalitetskrav, något som Alliansen förespråkar.

– Det är inte korrekta uppgifter, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Vi sitter och diskuterar det här med Vänsterpartiet, det är dem vi sköter förhandlingarna med. Sedan har vi naturligtvis samtal med varandra i riksdagen hela tiden, men diskussionen förs med Vänsterpartiet.

Och inte med Moderaterna?

– Om man springer på varandra i riksdagen och det byts några ord, det kan jag inte svara på, men förhandlingen sker med Vänsterpartiet.

Oklart när förslag kommer

Enligt Dagens Industri har Ardalan Shekarabi haft ett personligt möte med Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson. Kristersson ska under mötet ha sagt att hans parti är redo att ingå en uppgörelse.

Magdalena Andersson säger att hon inte har kännedom om exakt vilka möten olika ministrar har.

– Men vi förhandlar det här med V och det beror på att de borgerliga i grunden inte är intresserade. De satt ju i åtta år och lät vinstjakten fortsätta, det är sedan vi kom in i regeringsställning som vi vill att de skattepengar som vi tar in inte ska gå till riskkapitalister.

När lägger ni fram ett förslag?

– Vi sitter och jobbar just nu, vi har haft en utredning som tittar på detta, den har varit ute på remiss, nu jobbar vi med remissammanställning i regeringskansliet.

Även Ardalan Shekarabi dementerar uppgifterna i Dagens Industri. Han bekräftar däremot att det har förekommit möten om frågan även med företrädare för Alliansen.