Ekeroth kan uteslutas ur SD - om han inte lyder

Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / 2826

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Svergedemokraternas partiledning uppmanar Kent Ekeroth att lämna sin riksdagsplats om domen mot honom vinner laga kraft.

Om han inte lyder kan det få hårda konsekvenser.

– Då kan det bli tal om uteslutning, säger en SD-källa.

Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / 2826

SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth dömdes i dag i Stockholms tingsrätt till dagsböter för ringa misshandel. Han meddelade omgående att han kommer att söka prövningstillstånd för att överklaga domen till hovrätten.

Från partiledningen var reaktionen hård. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, sa att Ekeroths karriär i partiet ser ut att vara över.

Han sa också att, när eller om domen vinner laga kraft, så kommer Ekeroth inte att kunna ha några uppdrag för partiet, på någon nivå.

– Vi har en väldigt tydlig policy när det gäller personer som i nära tid har blivit dömda för våldsbrott. Då kan man inte företräda SD på någon nivå alls. Vi är ett parti som aspirerar på att bli landets största och ska vi vara med och styra Sverige måste vi ha väldigt hårda krav på våra företrädare, sa Karlsson.

Uppmanar Ekeroth att lämna riksdagen

Partiledningen kommer då också att uppmana Ekeroth att lämna sin riksdagsplats.

Mer än att uppmana kan SD-ledningen inte göra, det är nämligen ledamöterna själva som bestämmer om de ska lämna riksdagen eller inte. Men Mattias Karlsson vill inte spekulera i vad som händer om Ekeroth agerar mot partiledningens vilja.

Men enligt vad Aftonbladet erfar så diskuteras redan nu andra metoder om Ekeroth inte skulle lyda deras önskan och mot partiledningens vilja väljer att sitta kvar i riksdagen, där han suttit sedan 2010.

Då kan det bli aktuellt att utesluta Kent Ekeroth ur partiet.

– Det är många som vill att man ska gå hårt fram. Om han nu inte följer partiledningens uppmaning och lämnar sina uppdrag då är nästa steg att utesluta honom, säger en källa.

”Personer som Kent måste kliva åt sidan”

Men samtidigt finns en förhoppnings om att processen ska bli smidigare än så.

– Många hoppas att Kent ska inse att han har blivit dömd och att partiets regler och stadgar är väldigt tydliga kring att man då inte kan representera SD. Gör han inte det kan det bli en jobbig skilsmässa och det är inget som kommer gynna partiet, säger en uppgiftslämnare.

De som vill ha bort Ekeroth ur partiets frontlinje menar också att han står i vägen för ett samarbete med andra partier. Källor nämner både hans skandalomsusade privata liv och hans hätska ton på sociala medier.

– Det är det partiledningen vill komma ifrån och visa att vi är ett seriöst alternativ som man kan samarbeta med. Då måste sådana personer som Kent träda åt sidan, säger en SD-källa.