Schlyter redo för strid på MP-kongressen

Foto: Stefan Jerrevång / 2800 / /2800
Carl Schlyter har de senaste åren varit en av de skarpaste interna kritikerna i Miljöpartiet. Nu är han redo för strid på MP-kongressen.

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

LINKÖPING. Riksdagsledamoten Carl Schlyter har de senaste åren varit en av de skarpaste interna kritikerna i Miljöpartiet.

Inför årets kongress laddar han återigen för strid i flera frågor.

– Vi har gjort misstag, vi kan göra mycket bättre fram till valet, säger han.

Efter valet 2014 har Miljöpartiet för första gången befunnit sig i regeringsställning. Under hela mandatperioden har det funnits en intern kritik mot partiledningen och de gröna företrädarna i regeringen. Ett återkommande argument är att man lagt sig alldeles för platt, och sålt sin gröna själ, i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

Kritiken har rört allt från allt från Nato-frågan och kärnkraften till den hårdare flyktingpolitiken och försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland.

Situationen har varit som mest akut i MP:s riksdagsgrupp. Under en längre tid så var det fyra ledmöter som, i protest, inte gick på mötena med riksdagsgruppen. I vintras anordnade missnöjda miljöpartister även ett eget möte.

Schlyter högljudd kritiker

En av dem som hela tiden funnits i mitten av ”MP-rebellerna” är riksdagsledamoten Carl Schlyter. Inför partikongressen nu i helgen laddar han återigen för strid mot partiledningen i flera frågor.

Schlyter har bland annat motionerat, och fått ett visst stöd på förhand, kring att MP ska driva på i regeringen för ”ett totalt entydigt vapenexportförbud till diktaturer” och för införandet av en fredsminister.

I båda fallen har partistyrelsen yrkat avslag. Man menar att vapenexporten redan hanteras i den breda parlamentariska kommittén för översyn av kontrollen av krigsmaterielexport (KEX) och att fredsfrågor redan sköts av utrikesministern.

Men Schlyter ger sig inte, han menar att förslagen har stort stöd bland partiets gräsrötter. Under torsdagskvällen, dagen före kongressen inleds så arrangerades flera seminarier där kritiker av den nuvarande MP-linjen deltog. Bland så avhandlades fredsfrågor.

– Det behövs en fredsminister. Ingen ifrågasätter att vi har en handelsminister eller en EU-minister, de håller alla på med utrikespolitiska frågor. Men det behövs även en särskild kraft för att få till en framgångsrik fredspolitik. Det här skulle sätta avtryck runt om på jorden, säger Carl Schlyter.

Han vänder sig emot bilden av att han, med sin ofta offentliga kritik, ställer till problem för partiledningen och försvårar för MP i regeringen.

– Varje försök att flytta svensk politik debatt bort från Sverigedemokraternas planhalva och att få alla partier att tänka på andra saker än hårdare tag och stängda gränser, varje sådant försök att förflytta debatten till en annan planhalva för fred, nedrustning och en human flyktingpolitik kan bara gynna Sverige och Miljöpartiet, säger han.

Kritisk mot socialdemokratin

Han säger sig dock fortfarande vara kritisk till hur samarbetet mellan MP och S fungerar i regeringen.

– Vad som försvunnit lite är dock att vi borde vara kritiska mot socialdemokratin i Sverige. Man har traditionellt förknippat dem med kamp mot klyftor. Men det har i 30 års tid blivit svårare att hjälpa utsatta människor och vi ser ständigt ökade klyftor. Även de, precis som vi, måste återgå till sina grundvärderingar för att vinna val. Ger man upp kampen om idealen förlorar man valen även om man vinner dem på pappret.

Han håller däremot inte med MP-veteranen Per Gahrton, som säger att det är S fel att det går så dåligt för MP i opinionen.

– Jag tycker inte att vi ska skylla ifrån oss. Vi har gjort misstag, vi kan göra mycket bättre fram till valet. En bra sak vi alla är överens om nu är att vi ska fokusera på miljöfrågan.

ARTIKELN HANDLAR OM