Moderaternas kritik: Vi lever farligt

SAMHÄLLE

Alliansen går till hårt angrepp mot Magdalena Anderssons vårbudget.

Vården, skatterna, integrationen och polisen är områden där regeringen kritiseras för att göra för lite.

– Vi lever farligt. Regeringen intecknar de goda åren, säger Ulf Kristersson, (M).

Ulf Kristersson, (M)

Finansminister Magdalena Andersson tecknade en ljus bild över svensk ekonomi och de ekonomiska framtidsutsikterna.

Oppositionens bild är däremot betydligt mörkare.

Liberalernas Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, menar att regeringen blundar för att en ny underklass växer fram i Sverige.

– Det allvarligaste är att det växer fram en ny underklass i Sverige. Arbetslösa ungdomar som inte gör någonting på dagarna. Tydligast blir detta när man tittar på dem som är födda i andra länder, säger Mats Persson.

”Fler enkla jobb”

Liberalernas lösning på detta är betydligt fler enkla jobb.

– Regeringen väljer att bygga ut med låtsasjobb, man ser inte den verklighet som växer fram just nu. Regeringen fortsätter på sin bidragslinje, man gör det mer attraktivt att leva på bidrag. Och mindre lönsamt att arbeta eftersom man höjer skatten för samhällsbärarna, säger Mats Persson.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed var starkt kritiskt till uteblivna satsningar inom vården.

– Regeringen avstår från reformer och tar aktivt bort de reformer som fungerar, som kömiljarden till exempel.

Han menar att det är bra att hjulen snurrar, men tycker att regeringens arbete präglas av ren total brist på stora reformer.

– Det går bra för Sverige, men det är år av reformlöshet. Man tar inte ner trösklarna på arbetsmarknaden, det är det stora problemet. Det är dålig politik att i en högkonjunktur höja skatterna på jobb och företagande, säger Jakob Forssmed.

”Vi lever farligt”

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson riktade i sin kritik in sig på att det är en högkonjunktur - inte regeringens strama finanspolitik – som gör att Sverige nu har överskott.

– Vi lever farligt. Regeringen intecknar de goda åren, genom att inte spara och bygga upp inför de dåliga åren. Vi har haft god konjunktur, men det är inte så att det är regeringens aktiva strama finanspolitik som lett till överskott i de offentliga finanserna. Det är att vi gått från krisår till högkonjunktur, säger Ulf Kristersson.

– Regeringen gör väsentligt mer optimistiska prognoser än ESV (Ekonomistyrningsverket). Det här är ett stort bekymmer när högkonjunkturen en dag vänder. Svensk arbetsmarknad går åt fel håll. De kurvor som borde peka upp, pekar ner, säger Ulf Kristersson.

Även Centerpartiets Emil Källström är kritisk.

- Regeringen slösar bort en högkonjunktur för att man inte vågar genomföra nödvändiga reformer, säger han i en kommentar till regeringens vårbudget.

Förstärkningar på offentliganställda

SD menar att vårändringsbudgetens tillskott till förlossningsvården, försvaret och polisen är ett steg i rätt riktning. Men för försvaret och polisen borde det vara betydligt mer.
Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, säger SD kommer att föreslå satsningar på offentliganställda i sin budgetmotion om några veckor.
– Vi kommer att ha mycket förstärkningar på de offentliganställda, säger Sjöstedt TT.

ARTIKELN HANDLAR OM