Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna

Riksdagsledamoten Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna, det meddelar partiet i ett pressmeddelande.

På torsdagen uppmanades han att lämna partiet av ledningen – annars skulle han uteslutas.

Nu uppger partiet att Gamov inte längre är medlem, att man betraktar honom som politisk vilde och att han uppmanats att lämna sina politiska uppdrag.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Pavel Gamov lämnar SD. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag. Om detta har han ännu inte lämnat något besked, säger Henrik Vinge i en kommentar.

På torsdagen krävde partiet att Gamov skulle avsäga sig sina uppdrag – annars skulle han uteslutas ur partiet. Anledningen uppgavs vara att han ”betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar” under en resa till Ryssland tidigare i år.

– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot, sa gruppledaren Mattias Karlsson i en kommentar på torsdagen.

Bjudresa till Ryssland

Det var i mitten av september som Gamov, mot partiets vilja, åkte på en bjudresa till Ryssland, vilket Aftonbladet kunde avslöja i onsdags. Resan ska ha sponsrats av en nära förtrogen till Putin.

En partikamrat som var med på resan har anklagat Gamov för att ha kränkt henne upprepade gånger under Moskvavistelsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Gamov bland annat ha skrikit på kvinnan och använt kränkande tillmälen.

Chang Frick, som driver den högerpopulistiska sajten och har ett förflutet i SD, var med på Rysslandsresan.

– Vid ett tillfälle bankade han på hennes dörr mitt i natten så att hotellvakterna fick ta honom därifrån. Hon ringde mig och grät. Hon var helt livrädd, har Chang Frick berättat för Aftonbladet.

Chang Frick har publicerat ett reportage om resan i högerpopulistiska sajten Nyheter idag. Enligt reportaget utgav sig Gamov för att vara svensk diplomat, han var ute på krogen till på sentimmarna och hotade sina värdar att svartmåla Ryssland om de inte betalade notan på flera tusen kronor.

Aftonbladet har sökt Pavel Gamov.

Här är största skandalerna inom SD
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN