Löfven om S-krisen: Känner starkt stöd

Det har ifrågasatts om Stefan Löfven är rätt person att leda Socialdemokraterna i nästa val.

Men själv tycker han att partikamraterna fortsatt står bakom honom.

– Jag upplever inget annat än att jag har ett starkt stöd, säger Löfven

För några veckor sedan slog statsminister Stefan Löfven (S) fast att han vill leda Socialdemokraterna även i nästa val, 2022.

Efteråt har kommunalråd runt om i landet uttryckt tveksamhet kring beskedet och framhållit att en ny person skulle kunna ha lättare att lägga om till en ny kurs. Särskilt eftersom Löfven anses vara mycket intimt förknippad med det hårt kritiserade Januariavtalet.

Nu kommenterar Löfven själv kritiken för första gången.

Känner stöd

Han vill dock inte kännas vid kritiken och menar att han fortsatt har ett starkt stöd av sina partikamrater.

– Jag upplever inget annat än att jag har ett starkt stöd, det är inte konstigt i ett stort parti att man också har människor med en annan uppfattning, säger han.

Löfven tror att de problem som finns i samhället just nu, med skjutningar och sprängningar bland annat, också kan ligga bakom.

– Det är fullt normalt att en del av det missnöjet riktas mot sittande regering och sittande regeringschef.

Löfven på Ica i Svenstavik.
Löfven på Ica i Svenstavik.

Löfven påminner också om varför Januariavtalet ingicks. Att man först efter en mycket lång regeringsbildning och flera statsministeromröstningar kunde komma till en lösning där S och MP ingick budgetsamarbetet med Centerpartiet och Liberalerna.

”Fler i arbete”

Inte heller de som anser att S bör lämna Januariavtalet och börja driva enbart sin egen politik får medhåll av Löfven.

– Vi har 350 000 fler människor i arbete, 100 000 av dem jobbar i den svenska välfärden. Vi har skjutit till och skjutit till ännu mer pengar till välfärden och säger att vi kommer behöva göra ännu mer ändå, vi har 100 000 kunskapslyftsplatser som ska ge människor möjlighet att komma vidare i arbetslivet. Vi bygger mer bostäder, vi ska bygga skolor, förskolor och klimatomställningen ska göras, säger han.

– Vi har en mängd saker framför oss som vi ska ta oss an. Så ja, det finns så mycket bra saker att göra så det är viktigt att vi har den här typen av samarbete. Det är det som möjliggör det.

Publisert:

LÄS VIDARE