Löfven varnar för samhällen som bryts sönder – av klimatkrisen

Statsministern i intervju om klimatmöte, flyg och ungas framtid

Klimatkrisen hotar hela samhällen om världens ledare inte gör tillräckligt, menar statsminister Stefan Löfven (S).

Samtidigt räknar han med att välståndet kan fortsätta att öka och människor flyga, köra bil och skoter som förut – även i framtiden.

– Vi kan fortsätta öka vårt välstånd och välfärden kommer att förbättras, men vi måste göra det mycket smartare, säger Löfven.

Nästa vecka samlas världens ledare i New York för FN:s klimatmöte. Innan dess hålls ett toppmöte för unga, där den svenska klimatsuperstjärnan Greta Thunberg deltar. Det är ännu oklart om Stefan Löfven kommer att träffa Thunberg, men han ska lyssna på hennes tal.

Vill höja medvetandet

Några dagar senare, på måndag, är det hans egen tur att framträda på scenen. Då planerar han att skruva upp tonläget från Sverige i klimatfrågan. Inför talet kommer regeringen släppa en video med Löfvens ord på engelska.

– Vi måste höja medvetenheten om allvaret, men också öka självförtroendet i möjligheterna som finns, säger han.

Måste göra mer

Enligt Stefan Löfven är det av största vikt att lyssna på forskarna som säger att alla länder, även Sverige, måste göra mer. Åtagandena i Parisavtalet från 2015, om att hålla jordens uppvärmning under två grader, räcker inte, slår han fast.

Om man inte agerar riskerar världen att gå en tuff framtid till mötes, är budskapet.

– Om temperaturen höjs för mycket ser vi framför oss livsmedelsbrist, konflikter om vatten, land och jordbruksmark och att samhällsinstitutioner bryts sönder i många länder, säger Löfven.

Bilar och flyg

Samtidigt är han rädd för att låta allt för alarmistisk.

– Om man bara larmar tror jag det är många som inte lyssnar och säger att nej, nu är det domedag här. Och om man bara talar om lösningar och inte problem så tror jag det är för få som känner att här måste göras något.

Därför, framhåller han, gäller det att göra både och – larma och visa att det går att lösa problemen.

– Det här kräver ett samhällsbygge av samma dimension som vi en gång gjorde i Sverige, där vi gick från ett fattigt samhälle till ett av de rikaste. Nu ska vi göra det igen men nu är det en annan typ av omställning. Men vi ska inte lägga det i den enskildes knä, säger Löfven.

– Vi kommer att köra bil i framtiden, vi kommer att flyga, bor man i Norrland kommer man att kunna köra skoter. Det är bara det att man måste göra det på ett mycket, mycket smartare sätt. 

”Kan leva lika bra”

Bland klimatexperter finns en utbredd uppfattning om att det inte går att minska belastningen på klimatet och att fortsätta leva som i dag.

Löfven har en ljusare bild.

– Vi kan leva lika bra som vi gör nu, men vi kan inte leva exakt som vi gör i dag, säger han.

I stället är han övertygad om att övergången till fler eldrivna fordon och annan teknikutveckling kommer att göra det möjligt att köra, resa och öka tillväxten även framåt.

– Jag är hoppfull. Tekniken går så fort framåt. För bara något år sedan sades det att el för fordon passar bara personbilar, inte lastbilar, men nu är vi snart där att även lastbilar kan börja köra på el. Det första flygplanet som flög på solkraft runt jorden tog ett år, men jag ger mig sjutton på att med den teknikutveckling vi har så dröjer det inte så länge för att det här flygplanet ska kunna köra jorden runt på mycket, mycket kortare tid.

Vänder sig till klimatförnekare

Enligt Stefan Löfven faller allt tillbaka på vilken framtid de barn som i dag är i förskoleåldern ska få. Han menar att de som förnekar klimatproblemet bär ett tungt ansvar mot de unga.

– Kan de se barnen i ögonen och säga ”jag vet så mycket bättre än den samlade vetenskapen att jag struntar i det här”? Och de som tvekar, kan de säga ”jag chansar om din framtid”? Nej, säger jag då, det kan vi inte.

Stefan Löfven om...

Kritiken från egna ungdomsförbundet SSU om att regeringen inte gör nog för klimatet och att man gömmer sig bakom Greta Thunberg.

– Vi behöver göra mer, det är ingen tvekan om det. Samtidigt är det så att den regering jag leder har gjort den största satsningen på klimatomställning någonsin och av den internationella miljörörelsen räknas Sverige som ett av de absolut främsta länderna, om inte nummer ett. Vi kommer att behöva göra mer, men vi ska absolut inte ställa oss i skamvrån. Vi ska fortsätta att leda, det är vad vi ska göra.

Hur han hälsar på Greta Thunberg, om de ses i New York. Ex-presidenten Barack Obama mötte med en fistbump.

– Jag har träffat Greta Thunberg förut och vi tog i hand. Jag vet inte exakt hur vi kommer att hälsa, men blir det ett möte så blir det väldigt trevligt. Hon är ett fantastiskt föredöme, inte minst för ungdomsgenerationen och vi behöver hela ungdomsgenerationens kraft nu, inte minst för att se till att vi gör det rätta.

PODD: Lena Mellin om budgeten

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Lena Mellin om höstbudgeten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert: