Kravet från höger och vänster: Lätta upp knarklagarna

Gör det lagligt att vara påtänd och tillåt handel med cannabis.

Från vänster till höger kommer nu olika krav om att lätta på svensk narkotikalagstiftning.

– Att fler personer väljer att röka på är underordnat att gängen utmanar statens våldsmonopol, säger Hanif Bali (M).

För första gången på många år höjs tunga politiska röster för att lätta på den svenska narkotikalagstiftningen.

Bakgrunden är att stoppa kriminella gäng som strider om knarkhandeln. Enligt Malmöpolisen är cannabis den viktigaste faktorn bakom skjutningarna i staden. Och i en ny EU-rapport kopplas allt mer våld och brottslighet till narkotikahandel.

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali vill utreda en legalisering av cannabis. Det skulle enligt honom dra undan en stor del av de gängkriminellas inkomster och stoppa nyrekryteringen till gängen.

– 80 procent av gängens inkomster kommer från cannabis. Vi ser en rekordartad konsumtion, även från den breda medelklassen. De här pengarna flödar in i gäng som består av unga, arga och våldsamma män, säger han till P1 Morgon.

V: Avkriminalisera eget bruk

Om en legalisering skulle få användningen att öka får utredaren titta på, säger Bali. Han anser dock att en ökning kan vara priset man får ta för att få stopp på gängbrottsligheten.

Även Vänsterpartiet har lagt förslag på ny narkotikapolitik. Partiet vill avkriminalisera eget bruk av narkotika och lägga resurserna på att ge missbrukare vård. En sådan politik skulle minska narkotikabruket och därmed gängkriminaliteten.

– Idag jagar polisen gatunarkomaner, det vore bättre att jaga de som är högre upp i näringskedjan, säger Karin Rågsjö (V), talesperson i vårdfrågor.

Regeringen säger nej

Vänsterpartiet understryker att partiet inte är för en legalisering av cannabis, eller någon annan drog.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen prioriterar att ge missbrukare vård och annan hjälp. En legalisering av cannabis är inte aktuellt.

– Colorado legaliserade 2014 och där har det fått motsatt effekt. Kan man inte sälja cannabis ger man sig på andra droger. Allt mer av polisens resurser inriktas på att beslagta och stävja den organiserade brottsligheten, för den har definitivt inte försvunnit.

Aftonbladet har utan framgång sökt Hanif Bali.

Publisert:

LÄS VIDARE