Kravet på talmannen: Låt Greta Thunberg prata i riksdagen

Greta Thunberg bjuds in för att tala till politiker runt om i världen – men i riksdagen är hon inte välkommen.

Nu har en formell förfrågan riktats till talmannen.

”Vi är medvetna om att det är ovanligt att personer utanför riksdagens församling och regeringen talar inför hela riksdagen men ber ändå talmannen att göra ett undantag”, skriver MP:s gruppledare.

Enligt riksdagens regelverk får bara riksdagsledamöter och statsråd tala i plenisalen vid kammarsammanträden.

Nu vill Miljöpartiets gruppledare i riksdagen att talmannen gör ett undantag för klimataktivisten Greta Thunberg.

– Det känns tråkigt att hon blir inbjuden till  andra parlament runt om i världen, men att hon inte får möjlighet att få tala i sitt eget parlament, säger Janine Alm Ericson, en av MP:s gruppledare i riksdagen.

Thunberg har bland annat pratat i brittiska underhuset och i EU-parlamentet. Varje fredag skolstrejkar hon för klimatet på Mynttorget, vid riksdagen.

”Företräder en hel generation”

Om ett annat parti vill bjuda in en annan talare, till exempel en klimatförnekare, ska den personen också ska få tala i kammaren?

– Greta är inte vilken aktivist som helst, hon företräder en hel generation. Att bjuda in henne är att visa respekt för alla ungdomar som engagerar sig i klimatfrågan, säger Janine Alm Ericson.

Så undantaget ska inte gälla andra?

– Att bjuda in Greta, som det här handlar om, är att visa respekt för en hel generation och det som de kämpar för, nämligen sin framtid.

Talman Andreas Norlén bekräftar att det kommit in en formell förfrågan om att bjuda in Thunberg.

– Förfrågan tas nu om hand och kommer att beredas innan något ställningstagande görs. Det har ännu inte gjorts någon bedömning av hur lång tid beredningen kommer att ta, men alla ärenden hanteras så snabbt som möjligt, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE