”Inte åtalbart att vara dum”

SAMHÄLLE

Krav på avgång och nya uppgifter om bostadsaffären.

Turerna kring Juholt fortsätter i dag, men än är läget inte så allvarligt att han måste lämna partiledarposten, enligt Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

– Socialdemokraterna klarar inte av två partiledarbyten på ett år, säger hon.

Foto: Lena Mellin.

Under dagen har skandalen kring Juholts bostad tagit nya turer.

Juholts assistent Peter Cervin hävdar att partiledaren kände till reglerna kring bostadsersättningen i somras – och ändå ansökte om ersättning för hela hyran ännu en gång. Dessutom har det första kravet på Juholts avgång kommit från de egna leden – Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm, tycker att Håkan Juholt ska lämna sin post.

”Spelar honom i händerna”

Men som situationen är just nu kommer Juholt inte att behöva avgå, anser Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

– Jag tror inte att Socialdemokraterna klarar av två partiledarbyten på ett år. Det spelar honom i händerna.

– Dessutom var Juholt inte förstaval till partiledarposten. De stora favoriterna vill inte ha jobbet, och de som vill bli partiledare är inga jätteess. Det gynnar honom, säger Lena Mellin.

Mellin tror inte heller att det kommer att bli något åtal mot Juholt.

– Uppsåtet saknas. Sedan kan man tycka att det är hur konstigt som helst att han kvitterar ut hyra han inte betalar fullt ut själv. Men det är inte åtalbart att vara dum, som tur är.

”Fokusera på partiledardebatten”

Vad krävs för att han ska bli tvingad att avgå?

– Nya besvärande uppgifter eller att åklagaren väcker åtal. Man kan inte vara partiledare och stå åtalad för bedrägeri. Han kommer inte undan om det dyker bevis på att han skott sig på fler sätt, åtminstone inte om det gäller betydande summor.

Vad skulle du ha gjort i Juholts kläder?

– Jag skulle fokusera på partiledardebatten i riksdagen, precis som Juholt har sagt att han ska. Jag skulle försöka få Socialdemokraterna att prata politik och inte skandaler. Han kommer inte att lyckas med det här i morgon, men det är i alla fall en start.

ARTIKELN HANDLAR OM