Åkesson kritisk mot partikamrater "Olyckligt"

SD-topparna Kent Ekeroth, Linus Bylund och Jörgen Fogelklou spred en bild i sociala medier som användes för att ifrågasätta åldern på en 15-årig pojke med invandrarbakgrund.

Nu går Jimmie Åkesson ut och kritiserar partikamraternas beteende.

– Det var olyckligt. Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider, säger han.

I fredags medverkade fem skolelever i en utfrågning av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i TV4:s Nyhetsmorgon. En av dem, en niondeklassare med invandrarbakgrund, hade skäggväxt och såg äldre ut än de andra eleverna.

Tre tunga SD-politiker valde att sprida en bild på eleverna. En av dem var SD:s rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth.

”Klasskompisar...” skrev Ekeroth när han publicerade bilden på Facebook. I en kommentar skrev han att eleven valde att sitta i tv och ”låtsas vara 15”, en anklagelse om att han ljög om sin ålder.

Ekeroth skrev också:

”(...) poängen är att han INTE är 15 år lr vad det nu kan va. Och nej, det är inte fel att 'hänga ut' för den här personen valde självmant att sitta i TV och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla”.

Ifrågasatte pojkes ålder

Pojken de talade om är född 2001 och är 15 år gammal. Hans familj kom till Sverige när han var sex år gammal, berättade en av hans föräldrar för Aftonbladet.

Rektorn på pojkens skola berättade också för sajten "Inte rasist men" att 15-åringen, efter spridningen av bilden, fått mejl med ”uppmaningar om att åka hem”.

Förutom Ekeroth så spreds bilden även av riksdagsledamoten Linus Bylund och Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD i Göteborg. Bylund valde senare att ta bort sitt inlägg:

”Tydligen var pojken på gårdagens bild visst 15 år. Som tur var var inget jag såg (eller delade) riktat mot hans person, eller ens särskilt mycket mer än ett höjt ögonbryn”, skriver han i ett nytt inlägg.

Gustav Fridolin som deltog i programmet reagerade med bestörtning på SD-politikernas agerande.

– Här handlar det bara om att sprida rasism. Det reagerar jag på. Det är inte så människor med makt ska bete sig och framför allt inte mot barn, sa han.

Får kritik av Åkesson

SD:s partiledare Jimmie Åkesson ger nu sin syn på sina partikamraters beteende.

– Det var olyckligt. Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider. De som har gjort det har väl insett det, åtminstone Linus Bylund har väl pratat mer om det.

Varför var det olyckligt?

– Han var uppenbarligen i den ålder som det sas. Man bör inte sprida någonting om man inte vet vad det är man sprider. Dessutom, att en pojke har fått motta en del för det här, det är jättetråkigt.

Hur hanterar ni det här internt?

– Man pratar så klart om vad som gick fel och försöker hitta sätt så att det inte ska upprepas.

Publisert:

LÄS VIDARE