Hon ska vända MP-trenden

SAMHÄLLE

Ny kommunikationsstrateg tar plats i Löfvens kansli

Foto: Fredrika Fredmark, biträdande planeringschef (MP). Foto: Privat

Inför valet 2014 varnade Max-chefen sina anställda för en rödgrön seger.

Nu hämtar Miljöpartiet sin nya kommunikationsstrateg Fredrika Fredmark, 43, från hamburgerkedjan – för ett nyinrättat jobb i Stefan Löfvens regeringskansli.

– Jag blir väl en av alla som ska vinna tillbaka MP-väljarna. Jag är helt övertygad om att vi kommer att vända kurvorna, säger Fredmark.

Fredrika Fredmarks nya tjänst i regeringskansliet inrättas i statsrådsberedningen och får titeln biträdande planeringschef. Därmed kommer hon att jobba sida vid sida med Anneli Toresson (S) och ansvara för regeringens långsiktiga kommunikation i "gröna" frågor som rör klimat och hållbarhet.

Fredmark kommer närmast från en roll som pr-ansvarig på hamburgerkedjan Max.

– På Max har jag visserligen jobbat med hamburgare men mest med hållbarhetskommunikation. Det jag tar med mig därifrån är att det går alldeles utmärkt att kommunicera hållbarhet och klimat och att det går att kombinera med jobbskapande och lönsamhet med ett hållbart tänkande, säger hon.

Max varnade för katastrof

I valrörelsen 2014 vållade Maxchefen Richard Bergfors stor uppståndelse när han skrev brev till sina anställda och varnade för "katastrof" vid en rödgrön valseger. Det han vände sig emot handlade om förslag rörande restaurangmoms och arbetsgivaravgifter för unga.

Och nu ska du jobba i regeringskansliet, hur ska det gå?

– Det där hände före min tid på Max, och det var inte den rödgröna regeringen som Richard reagerade på, det var några av förslagen.

Miljöpartiets tid i regeringen har kantats av stora problem och väljarna har vänt partiet ryggen. Enligt senaste Aftonbladet/Inizio skulle de gröna åka ur riksdagen om det var val i dag.

Vad ser du som din viktigaste uppgift i regeringskansliet?

– Mitt uppdrag blir att ta mig an det långsiktiga kommunikationsarbetet för Miljöpartiet. Det har varit fullt upp de här två åren, så det är nog bra med en ny tjänst där man håller i det mer långsiktiga.

"Valdagen som räknas"

Är det du som ska vinna tillbaka väljarna?

– Jag blir väl en av alla som ska vinna tillbaka MP-väljarna. Just nu är det ett tapp, men det är resultatet på valdagen som räknas. Vi har två år på oss så jag är helt övertygad om att vi kommer att vända kurvorna, säger Fredmark.

Helena Hellström Gefwert, biträdande presschef i regeringskansliet (MP), är glad över den nya rekryteringen.

– Fredrikas erfarenhet från att arbeta med hållbarhetsfrågor i näringslivet kommer tydliggöra att det är lönsamt och smart att ställa om sitt företag och samhället i stort, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM