Anställda anmäler vaktbolag för rasism

Foto: MARK EARTHY/SCANPIX
SAMHÄLLE

Fem anställda vakter har anmält Securitas till DO för rasism.

Anmälningarna beskriver en arbetsplats där mörkhyade trakasseras och systematiskt rensas bort.

Enligt en anmälan ska en anställd som slagit larm utsatts för repressalier.

En av vakterna som anmält Securitas till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver att kollegorna sa nedsättande saker som ”Vi har slavarbete i det rummet” och "Vi har svart arbetskraft".

Vid ett planeringsmöte i augusti ska kollegorna ha sagt ”Vi behöver inte ens fråga XX för han är inte svensk medborgare” och ”Han har väl inte ens pass”.

Vakten skriver att han mått mycket dåligt av de rasistiska påhoppen. Han skriver också att regionchefen vägrat att ta honom i hand under möten.

"Jag har försökt förstå vad det är jag har gjort, varför han tar omvägar, tittar åt andra hållet när han ser mig, tar i hand och hälsar på alla andra i rummet förutom mig", skriver vakten.

Han kopplar beteendet till att han var den enda personen med utländskt utseende på mötet.

”Skapar dålig arbetsmiljö”

Och vakten är inte ensam om sin upplevelse – totalt har fem vakter i region Syd anmält Securitas till DO för rasistisk diskriminering och särbehandling.

Flera av dem beskriver att de har blivit motarbetade av ledningen och förvisade till mindre populära platser att arbeta på när de sagt ifrån. En av dem ska ha blivit utskrattad av kollegor när han sökte en tjänst som gruppledare. De ska också ha sagt att man måste bli av med utlänningar på arbetsplatsen.

Aftonbladet har kontaktat vakterna som gjort anmälningarna men ingen av dem vill ge några kommentarer av rädsla för att stöta sig med sin arbetsgivare.

Däremot talar vi med en före detta anställd som har utländskt påbrå. Enligt honom förekommer det diskriminering mot anställda på vissa av Securitas objekt i Malmö.

– De skapar en så dålig arbetsmiljö att vi som är invandrare mår dåligt och vill sluta själva, säger han.

Uppgift om missförhållanden

DO har öppnat ett tillsynsärende mot Securitas efter den första anmälningen som gäller vakten som sökte gruppledartjänsten. En jurist hos DO ska utreda om företaget har gjort sig skyldig till någon form av diskriminering.

– Det som påstås i den aktuella anmälan är uppgifter om allvarliga missförhållanden och som påverkar många anställda. Därför har vi inlett ett tillsynsärende, säger Caroline Mitt-Holm, jurist på DO.

DO har begärt in förklaringar från Securitas.

– Vi har frågat vad som är anledningen till att personen inte fick tjänsten som gruppledare. Vi har också har vi ställt frågan om repressalier och arbetsgivarens förebyggande arbete mot diskriminering, säger Caroline Mitt-Holm, jurist diskrimineringsombudsmannen.

”Finns ingen acceptans”

I ett svar till DO förnekar Securitas diskriminering, det ska enligt bolaget i stället handla om en konflikt mellan olika personer samt brister hos en tidigare avdelningschef. Avdelningschefen ska inte ha följt upp de möten och samtal som hölls med anledning av diskrimineringen. Och det var en av anledningarna till att han fick sluta sin tjänst.

Securitas vd Joachim Källsholm säger till Aftonbladet att företaget har inlett en egen utredning efter DO-anmälan.

– Vi har påbörjat en utredning parallellt med att DO gör sina granskningar. I vårt företag finns inget utrymme för någon slags diskriminering, därför är oerhört bra att DO granskar det här.

Är det så att folk som är anställda hos er kan ha diskriminerats på grund av hudfärg?

– All form där folk har upplevt diskriminering ska utredas. Det finns ingen acceptans för det, varken från folk i chefsställning eller på golvet mellan kollegor. Det handlar om respekt. På den punkten är jag supertydlig. Jag har ingen förståelse för det, säger vd Joachim Källsholm.