Löfven kallar till akutmöte om skjutningar: Ynkliga, kallblodiga mördare vi har att göra med

VIMMERBY. En död varannan dag i gängskjutningar de senaste två veckorna.

Nu agerar regeringen akut för att sätta stopp för våldet.

– Jag har i dag bett Morgan Johansson att kalla till sig polisledningen för att höra vad mer vi kan göra från statens sida, säger Stefan Löfven (S).

De senaste två veckorna har en person dödats i gängskjutningar varannan dag. Redan i går slog statsminister Stefan Löfven (S) fast att gängen ska knäckas – i dag vidtar han ytterligare åtgärder.

Regeringen kallar in polisen till akut möte, som ska hållas så snabbt som det alls är möjligt.

– Vi har avsatt mer resurser till polisen än vad myndigheten krävde redan, men behövs det mer resurser, annan utrustning, vad det än är så ska vi göra det, säger Löfven.

– Därför har jag i dag bett Morgan Johansson att kalla till sig polisen, polismyndigheten, polisledningen, för att höra vad mer vi kan göra från statens sida för att polisen ska få rätt resurser. Detta måste knäckas, fortsätter statsministern.


Ynkliga mördare

Stefan Löfven är mycket upprörd över det hänsynslösa våldet – och riktar sin ilska mot dem som utför det.

– Jag tycker det är ynkliga, kallblodiga mördare vi har att göra med nu. Då måste det till riktigt, riktigt hårda tag, säger han.

Samhället kan aldrig acceptera detta, menar han.

– Det här är akut nu, ett samhälle kan inte acceptera detta. Här har vi människor som går omkring i solen och ska få njuta av sommaren, vi är glada för fotbollen, då tar några sig friheten att gå omkring och skjuta på gatan. Det är fullständigt oacceptabelt och då ska vi se till att sätta stopp för detta.

Beklagar drabbade

Vad vill du säga till dem som drabbas av skjutningarna, såväl offrens familjer som oskyldiga på gatan?

– Det är klart att vi alla vill beklaga både de som blir drabbade så att de förlorar familjemedlemmar, det är tragiskt. Och också alla som påverkas därutöver, som kanske är rädda för att gå på gatorna på vissa platser, säger Löfven.

Åker inte till Malmö

Han framhåller att det inte ”ska vara så i vårt land” och att det är därför som polisen har fått mer resurser och kan få ännu mer.

– Det är ett hårt jobb, ett svårt jobb, också för polisen. Men vi är bestämda, samhället är starkare än dessa gäng och därför ska de knäckas.

Situationen är värst i Malmö, kommer du själv åka dit?

– Nej, men däremot har vi naturligtvis närkontakt med polisen ytterst på nationell nivå, och också med den lokala ledningen där. De ska också ha stöd i en så här svår situation.

Stefan Löfven är just nu ute på Sverigeturné och anländer i morgon till Gotland, för att tala på Almedalsveckan. Därifrån åker han på möte i New York.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE