Lokal S-topp hoppar av riksdagslistan i protest

SAMHÄLLE

S-ordföranden i Lomma, Sebastian Merlöv, hoppar av riksdagslistan i protest mot Morgan Johansson.

Bakgrunden är ett kritiserat uttalande om kostnaderna för migration.

– En socialdemokrat sätter inte en svag grupp mot en annan grupp, säger Merlöv.

Justitieminister Morgan Johansson hamnade på måndagskvällen i en häftig Twitterdiskussion med V-ledaren Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson (V).

Det började med att Johansson hyllade en satsning där ungdomar i Skåne får gratis kollektivtrafik under sommaren. Jonas Sjöstedt skrev i ett svar att det var tack vare Vänsterpartiet som satsningen blev verklighet.

1 av 2 | Foto: Socialdemokraterna
Sebastian Merlöv

Morgan Johansson svarade då: ”Det här har vi gjort tillsammans, ja. Men det hade inte varit möjligt om vi inte stramat åt migrationspolitiken. Man måste orka ta ansvar för svåra beslut också.”

Morgan Johanssons uttalande kritiserades omedelbart av Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

”Tråkigt att du ställer grupper mot varandra och låtsas som om det inte har några konsekvenser . Hur har ni hamnat där?” skrev hon.

Och Ulla Andersson är inte ensam i sin kritik.

Känner inte igen mig i S

Nu meddelar Sebastian Merlöv, Socialdemokraternas ordförande i Lomma, att han hoppar av riksdagslistan i protest mot Morgan Johansson, något Sydsvenskan var först och rapportera om.

– Jag känner inte igen mig i det som definierar Socialdemokraterna för mig. En socialdemokrat sätter inte en svag grupp mot en annan grupp. Man hade aldrig satt en ensamstående mammas prioriteringar mot en fattigpensionärs, säger Merlöv.

Han vänder sig mot att härleda satsningar på gratis kollektivtrafik till kostnader för migration. En bättre jämförelse hade varit flygskatten, anser Merlöv.

– Tänk de ungdomar som går i samma klass som någon av de här flyktingungdomarna, ska de känna ”här fick jag åka gratis i sommar, men om vi inte fått det hade vi kanske kunnat hjälpa någon till”. Man måste vara försiktig med den här typen av uttalanden.

”Jag har mina grundvärderingar”

Sebastian Merlöv är på plats 13 på riksdagslistan och därmed små möjligheter att bli invald. Han vet heller inte om det finns möjlighet att stryka hans namn så nära inpå valet. Att han hoppar av riksdagslistan är därmed främst symbolisk. På Socialdemokraternas förstaplats i Skåne står Morgan Johansson.

– Men jag har också en trovärdighet, jag vill inte ta skit för uttalanden som folk som står på samma lista som jag gör. Jag har mina grundvärderingar, säger Merlöv.

Men du tänker vara kvar i partiet?

– Jag upplever att många inte känner igen sig i retoriken som kom efter senaste migrationsutspelet. Det är för dem jag vill vara kvar, de utgör den stora väljarkåren.

Justitieministern beklagar hur tweeten uppfattats

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson för en kommentar. Han vill inte ställa upp på en intervju, men i skriftlig kommentar säger han så här:

– Jag beklagar att min tweet uppfattades som att jag ställer grupper mot varandra. Min poäng är att politik handlar både om att driva fram bra reformer men också om att våga fatta svåra beslut, skriver Morgan Johansson.

Därför har (S) retorik hårdnat 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM