Nya regeringen 2109

Han var en av de sista som pratade med Olof Palme

Nye EU-ministern Hans Dahlgren i stor intervju

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Sveriges nya EU-minister kliver nu fram ur skuggan av fyra statsministrar – där han befunnit sig i över 40 år.

Hans Dahlgren, 70, var en av de sista som pratade med Olof Palme.

– Han kom in och sa, ”hejdå, vi ses på söndag!”. Det blev sista orden, säger han.

På mötesbordet i Adelcrantzka palatset, där statsministerns kansli och nu också EU-frågorna huserar under renoveringen av Rosenbad, ligger en mapp med foton. Det är också en rejäl bit politisk historia.

Diplomaten och S-nestorn Hans Dahlgren, sedan i måndags ny EU-minister, bläddrar bland bilderna. Minns. Anekdoterna är många.

En av Palmes pojkar

Som tidigare rådgivare åt Olof Palme och Ingvar Carlsson, kabinettssekreterare under Göran Perssons ledning och nu senast statssekreterare med utrikesansvar hos Stefan Löfven, finns det många minnen att ösa ur.

– Här är några av oss som kallades ”Palmes pojkar”, på Bommersvik. Vi var ofta där när vi skulle förbereda stora debatter till exempel.

– Och den här är från överläggningar i regeringsrummet på Rosenbad. Sovjetunionens president Gorbatjov är på besök, 1991 tror jag det var. Där sitter Ingvar, Gorbatjov och där är jag, säger Dahlgren och pekar.

Hans Dahlgren var en av de sista som pratade med Olof Palme innan han vid 23-tiden på fredagen den 28 februari 1986 sköts till döds på Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm.

”Vi sågs aldrig mer”

Bara timmar före mordet, vid 17-tiden, satt Dahlgren vid sitt skrivbord på plan 7 i Rosenbad, när Palme tittade in.

Planen var att de skulle resa till Köpenhamn tillsammans, två dagar senare, för att delta på Nordiska rådets möte.

– Så jag var nog den siste som såg honom där på Statsrådsberedningen när han kom in och sa, ”hejdå, vi ses på söndag”.

– Det blev sista orden. Vi sågs aldrig mer.

Dahlgren säger att han hoppas att det någon dag ska gå att räta ut frågetecknen kring mordet.

– Det vore fantastiskt välgörande om man en dag fick reda på vem som höll i revolvern. Det är en stor saknad, en sorg, över vad som hände.

Dahlgren fanns också i den innersta kretsen när utrikesminister Anna Lindh mördades, då som kabinettssekreterare i hennes departement.

Men trots att han upplevt två dramatiska mord på nära håll funderade han aldrig på sin egen säkerhet när han tackade ja till att bli minister.

– Jag har aldrig upplevt det som hotfullt. Men jag har stor respekt för det arbete som Säkerhetspolisen gör.

Ett splittrat EU

Som EU-minister är det Hans Dahlgren som ska representera Sverige i många av de frågor som nu splittrar länderna på djupet. Extremism som växer, brexit, Ungern och Polen som gör avsteg från de principer som råder inom EU. Listan över konflikter kan göras lång.

Flyktingfrågan har varit en av de allra svåraste utmaningarna de senaste åren. Efter katastrofen 2015 har det stått klart att länderna ser väldigt olika på lösningarna och vems ansvar det är.

Sverige och några andra länder har drivit på för ett ”solidariskt ansvar för asylsökande”. Men hittills utan att lyckas.

Kommer EU någonsin att kunna enas om det?

– Jag vågar inte lova det.

– Det finns otroligt starka skäl för detta förstås och för oss som tror på det här med gemensamt ansvar att också använda alla verktyg vi har för att påverka utvecklingen i den riktningen.

Nästa stora strid väntar

Nästa stora strid kommer att handla om EU:s långtidsbudget, enligt Dahlgren.

– Där handlar det dels om att satsa ordentligt både på insatser för migration och integration, men också om vilket stöd medlemsstater ska ha från strukturfonder för sin ekonomiska utveckling. Vi och flera andra länder driver ett förslag om att länder som inte respekterar EU:s grundläggande rättigheter, rättsstatens principer, inte ska få lika stor tillgång till de här pengarna som de annars skulle få. Det är ett sätt att straffa dem, kan man säga.

Trots att förslaget inte kan gå genom om inte alla länder står bakom ser Dahlgren goda chanser att lyckas. Men han räknar med ett stökigt förlopp som kan vara klart kanske i början av nästa år.

Parallellt med detta löper en annan process som handlar om att kunna straffa länder som bryter mot EU:s gemensamma värden genom att som en som en sista åtgärd dra in deras rösträtt. Det handlar bland annat om Polen och Ungern.

– Lite har det redan gett resultat. Det här vapnet längst bak, hotet om att bli av med rösträtten, har i alla fall påverkat Polen. Men Ungern, där har vi inte sett så stora förändringar ännu.

Kända namn i telefonen

Vem är den mest kända personen i din telefonbok, och du får inte säga Stefan Löfven?

– Bra fråga, hur vet man vem som är kändast? Jag har rätt många europeiska stats- och regeringschefer i telefonen i alla fall.

Vid sidan om politiken och utrikesfrågorna är Hans Dahlgren en hängiven fjällvandrare. Det kommer från barndomen när han bodde fem år i Kiruna. Hans pappa var gruvläkare och familjen hann också bo i Boliden, Uppsala och Karlstad.

Ända sedan dess har han alltid återvänt till fjällen, minst en gång om året.

”Toppmöte” på fjället

– Mina föräldrar tog ut mig och mina syskon på skidfärder längs Kungsleden, det var en fantastisk upplevelse. Där har jag fortsatt att gå med mina barn och hoppas snart med mina barnbarn också. Och med andra också, kompisar. Jag tycker den där fjällvärlden är så fantastisk, just på vårvintern, säger han.

Ett år lyckades han också förena storpolitiken med sin kärlek till Kungsleden – genom att få till stånd ett möte mellan Palme och Spaniens dåvarande premiärminister Felipe Gonzales där.

– Det är jag lite nöjd med.

Men så är Dahlgren också utbildad färdledare i Svenska Turistföreningens regi, från 1974.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Det här är HANS DAHLGREN

Namn: Hans Eric Albert Dahlgren.

Ålder: 70 år.

Yrke: EU-minister (S), utbildad civilekonom.

Bor: Villa i Nacka.

Familj: Hustru och fyra barn. Katten Doris.

Inkomst: Statsrådsarvode 136 000 kronor per månad.

Kuriosa: Läser gärna, senast Stina Jacksons ”Silvervägen”. Med i en kompis-bokklubb som ses var sjätte vecka och där värden väljer vad alla ska läsa.

 

Hans Dahlgren om…

…att jobba med Stefan Löfven:

– Det är väldigt inspirerande. Han ger förtroende och är sedan lång tid tillbaka så engagerad i de internationella frågorna. Han är en utmärkt lagledare.

…Sverige och euron:

– Jag tyckte ja då, vid folkomröstningen. Men jag tycker inte att vi ska införa euron som valuta i dag. Det finns inget som helst stöd i svenska opinionen för detta. Vi får se på sikt hur det blir.

…vem Olof Palme var för honom:

– En man som var full av energi. Och vilja. Han hade en sådan tydlig inriktning på vad han ville göra. Många förknippar honom med utrikespolitiken, men han var så mycket bredare. Av de fyra statsministrar jag jobbat med så var Olof Palme den som ägnade minst tid åt de internationella frågorna. Men det beror ju förstås mycket på vårt EU-medlemskap sedan Ingvar Carlssons tid. Palme var också väldigt engagerad i utbildningsfrågorna, familjepolitik och sociala frågor.

…lärdomar av tsunamikatastrofen 2004 då han, som kabinettssekreterare i UD, var en av de centrala personer som granskades och där det riktades kritik mot bristande krisberedskap i regeringskansliet:

– Så här efteråt önskar jag att jag hade förstått tidigare, omfattningen och vad det betydde för många svenskar. Det tog ett bra tag innan jag insåg och jag tror det gällde för många svenskar. Jag blev utfrågad i konstitutionsutskottet om det där efteråt och jag hade med mig två av Stockholms morgontidningar från dagen därpå, och det var inte mycket som stod om någon katastrof i Thailand då. Men det är ingen ursäkt för att vi inte borde ha haft en bättre krisberedskap. Det har vi i dag, nu har vi ett system i regeringskansliet som jobbar 24/7 och som inte kommer vara senfärdig med att slå larm om någonting inträffar runt om i världen eller i Sverige.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Hans Dahlgren, 70, tar plats i regeringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya regeringen 2109

Hans Dahlgren

Stefan Löfven

Olof Palme

EU

Kungsleden