Stockholm

Nya M-förslaget: Inför ”kommunala poliser” för att avhysa tiggare

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderaterna i Stockholm vill specialutbilda "kommunala poliser" som ska kunna avhysa tiggare från deras bo- och sovplatser.

Dessutom vill man ge dem befogenhet att bötfälla de som skräpar ned.

– Det är vi i kommunerna som ser konsekvenserna av de illegala boplatserna, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.
Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Tidigare i dag presenterade regeringen ett "åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare" med det målet är att bekämpa utsatthet och tiggeri i Sverige. Ett av förslagen innebär att det ska bli lättare att avhysa bosättningar från allmän, privat eller kommunal mark

Moderaterna har tidigare presenterat liknande förslag. Men partiets företrädare i Stockholm vill nu gå längre.

– Jag välkomnar att regeringen går Moderaterna till mötes när det gäller att det måste bli enklare att avhysa. Det är positivt att regeringen också stärker arbetet mot människohandel då det funnits uppgifter om att det förekommer i den här gruppen, säger König Jerlmyr.

Men samtidigt menar hon att förslagen är otillräckliga.

– Det är vi i kommunerna som ser konsekvenserna av de illegala boplatserna. Nu är regeringen villig att förändra lagstiftningen så att det ska bli enklare att avhysa, men frågan kvarstår vem som ska göra det. I dag är det relativt enkelt att flytta på sovplatser men man gör det ändå inte i tillräckligt hög utsträckning från polisens sida.

Specialutbildade ordningsvakter ska avhysa tiggare

M i Stockholm har tidigare argumenterat för att ordningsvakter ska få befogenhet när det gäller avhysa och flytta på bo- och sovplatser. Det förslaget går man nu vidare med.

– Det är viktigt att kommunerna får verktyg att komplettera polisens arbete genom ordningsvakter, säger König Jerlmyr.

Man föreslår därför att det införs ytterligare en förlängd ordningsvaktsutbildning. I dag finns två, en som rör de som ska arbeta vid högriskmatcher och en som rör de som ska arbeta vid domstolar och offentliga sammanträden i kommuner och landsting.

– Vi vill komplettera med en som handlar om ordningslag och kommunal ordningsstadga och ge ökade befogenheter till de lokala ordningsvakterna, som i dag inte får bidra vid avhysningar eller flytta på personer och sovplatser. Det vill vi att det ska kunna göra.

Anna König Jerlmyr beskriver situationen i Stockholm så här:

– Längs Sveavägen kan det ligga madrasser, som inte räknas som en boplats utan som en sovplats. De får man inte flytta på. Folk sover där varje natt och andra uppger att det är väldigt svårt att komma in i sina portar och att det är hinder både för restaurangägare och boende. Det skapar otrygghet.

Böter vid nedskräpning

Dessutom vill man att de specialistutbildade ordningsvakterna ska kunna bötfälla vid nedskräpning.

– I dag är det bara polisen som får göra det. Vi ser att det också är ett ökande problem i våra städer. Även där klarar inte polisen av sitt uppdrag. Dessutom ser vi hellre att de fokuserar på andra saker, som gränsöverskridande brottslighet och människohandel.

Hur många ordningsvakter vill ni ska få gå här utbildningen?

– Så många som det krävs för att kunna få bort de illegala sovplatserna och boplatser och att de inte upprättas nya varje natt. Men också för att få bort nedskräpningen, oavsett var folk kommer ifrån. Det är ju ett problem generellt som inte bara gäller utsatta EU-medborgare som kommer hit.

König Jerlmyr menar att M-förslaget skulle leda till "ett tryggare och renare stadsmiljö".

– Samtidigt måste vi jobba uppsökande med socialsekreterare, det var ett team som vi införde. Det är viktigt att man talar språket så att vi kan berätta var de som tigger kan söka hjälp och hur de kan få hjälp på lång sikt. Det är viktigt att jobba med det parallellt.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

LÄS OCKSÅ

Här lever barnen på gatan – mitt i Sverige

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Moderaterna

Socialdemokraterna

Regeringen