Trycket ökar under pågende flyktingförhandlingar

1 av 3 | Foto: Matutdelning till flyktingar på Malmö centralstation.
SAMHÄLLE

Trycket ökar på regeringen och oppositionen att snabbt nå en uppgörelse med konkreta åtgärder om flyktingkrisen.

Från Malmö, dit en stor del av de nyanlända kommer, kräver man nu skärpta gränskontroller och regelförenklingar i mottagandet.

– Det behövs långsiktiga spelregler så att det inte blir ett politiskt spel kring dessa frågor. Alla som sliter förtjänar bättre, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

I morse presenterade Migrationsverket sin nya prognos över hur många asylsökande som väntas komma till Sverige i år. Antalet väntas landa på mellan 140 000 och 190 000. Dessutom pågår intensiva förhandlingar mellan regeringen, Vänsterpartiet och Allianspartierna för att försöka få till en bred uppgörelse med reformer för att lösa den akuta flyktingkrisen. Och det är bråttom.

– Det har hela tiden varit klart att det är kort om tid och att förhandlarna jobbar under tidspress, säger en källa.

I morgon möts parterna återigen för ett tredje möte på Rosenbad. Men samtidigt börjar nu allt fler kommunföreträdare runt om i landet att tappa tålamodet och kräva snabba konkreta åtgärder.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunalråd i Malmö, dit en stor del av de asylsökande anländer, många av dem barn. Hon berättar att ungefär femtio procent av de ensamkommande flyktingbarn som anländer till Sverige, kommer via Malmö.

– Den senaste uppgiften jag fick är att vi behöver 400 nya platser i helgen. Då har vi redan byggt upp väldigt snabbt de senaste veckorna. Vi upplever att barnen som kommer till oss blir fast i Malmö längre än vad som egentligen är bra, säger hon.

”Det behövs en stabil överenskommelse”

Hon menar att situationen i staden nu är så pass "ansträngd" att Migrationsverket inte hinner ta emot och registrera alla som kommer. Flera nya skolklasser med barn måste tas om hand varje vecka medan kommunen har svårt att rekrytera personal till sina verksamheter.

Stjernfeldt Jammeh beskriver hur kommunen och frivilliga sliter med att göra mottagandet så bra som möjligt. Hon efterfrågar nu att regeringen och oppositonen kommer överens - och det snabbt.

– Det behövs en stabil uppgörelse som innebär att kommunerna som jobbar hårt får den uppbackning och de regler som behövs för att göra mottagandet så bra som möjligt. Det handlar både om att få ordning på processerna men även att få till mer flexibla regler som gör att det hela går snabbare.

Samtidigt efterfrågar hon mer pengar till de kommuner som tar ett stort ansvar.

– Det behövs för att mottagandet ska bli bra på sikt. Det behövs långsiktiga spelregler och en stabilitet, så att det inte blir ett politiskt spel kring dessa frågor. Alla som sliter förtjänar bättre. Ska Sverige klara det här mottagandet och stå upp för asylrätten, vilket jag menar att vi ska göra, måste vi också se att vi behöver ytterligare stöd från staten.

Vill se gränskontroller

Flera politiska partier har krävt tillfälliga gränskontroller och frågan är också central i förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen. Stjernfeldt Jammeh menar att det kan behövas för att man ska få kontroll på situationen.

– Sedan om det yttre eller inre gränskontroller spelar mindre roll, det viktigaste är att man har kontroll över situationen. Det kan mycket väl vara så att man behöver jobba intensivare med det än man gör i dag.

Även Torbjörn Karlsson (S), kommunalråd i Trelleborg dit många nyanlända anländer via färja, säger att skärpta gränskontroller är en väg att gå.

– Som kommunföreträdare ska jag inte uttala mig i en statlig fråga. Men som socialdemokratisk politiker kan jag säga att det trycket vi nu har på gränserna gör att vi måste fundera på en förändring. Om tillfällig gränskontroll är det bästa, eller någon annan form av kontroll kan jag inte svara på.