Stefan Löfven

Löfvens nazistattack mot Åkesson

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Jimmie Åkesson (SD) pratade om problem med invandring.

Då svarade Stefan Löfven (S) med en lång replik om Sverigedemokraternas rötter i nazismen.

– Hakkors och heilande. Det var gamla råbarkade nazister ditt parti var mest känd för när du gick med. Vad lockade dig till det partiet?

Jimmie Åkesson fokuserade i sitt anförande på invandringspolitik och industripolitik. Han anklagade regeringen för att inte se vad som händer utanför riksdagens murar.

När Stefan Löfven replikerade inledde han ett långt tal om Sverigedemokraternas historia. Löfven tog upp SD:s "rötter i nazismen" och undrade varför partiet vill stoppa satsningar på "Forum för levande historia".

Han gick vidare med att tala om företrädare för SD som tidigare viftat med flaggor med hakkors och att en sympatisör gripits med handgranat nära Gudrun Schyman.

– Varför gick du 1995 med i ett parti med så uppenbart samröre med nazismen? frågade Löfven.

Gamla råbarkade nazister

Han fortsatte:

– Hakkors och heilande. Det var gamla råbarkade nazister ditt parti var mest känd för när du gick med. Vad lockade dig till det partiet?

Jimmie Åkesson svarade:

– Det märks att Stefan Löfven är ny i politiken. Vi har tjatat om det tidigare och lagt det bakom oss.

– Kan Stefan Löfven inte se hur partiet jag gick med i har förändrats måste Stefan Löfven vara fullkomligt blind.

Efter debatten menade Åkesson att statsministerns inlägg inte var relevant.

– Väljare som tittar på det här förväntar sig att vi ska diskutera sakpolitik och klargöra skillnaderna mellan de olika partiernas förslag. Det här är inget som är relevant idag.

Han återupprepade att han aldrig förnekat SD:s historia.

– Men det gör Löfven med sitt partis historia. Socialdemokraterna har ansvar för tvångssteriliseringar och rasbiologisk forskning och allt möjligt hemskt. Ändå är det jag som ska stå där och anklagas för saker som jag inte har något ansvar för.

Han ville ha svar från dig varför du gick med i partiet 1995 då den här strömningen fanns inom partiet. Vad svarar du på det?

– Jag förklarade för honom att jag från dag ett har arbetat för att bygga det parti vi ser i dag. Det tycker jag att jag har varit framgångsrik i och det kan nog alla se.

"Det är tryggheten människor ska åt"

Men Löfven vidhöll att hans fråga till SD-ledaren var viktig.

– Han måste ha gjort någon avvägning vid det tillfället. SD var som de var, det jag beskrev var vardagsmat. I det partiet väljer Jimmie Åkesson att gå med. Det går inte att säga att det är vilket parti som helst, säger han.

Statsministern säger att han förstår den oro som finns bland svenska folket och hos många SD-sympatisörer.

– Men lösningen är inte att säga att om vissa människor inte var här blir det bättre. Lösningen är att se till att människor kommer i arbete, att vi har en bra skola, en bra välfärd och trygghet. Det är tryggheten människor ska åt och då har vi en helt annan politik.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Jimmie Åkesson

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna