Nya Karolinska föremål för statlig granskning

avAnette Holmqvist

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Carolina Byrmo
Nya Karolinska.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.

Nya Karolinska-bygget blir föremål för statlig granskning.

Det stod klart vid utfrågningen av statsminister Stefan Löfven i riksdagen.

– Vi måste reda ut så det inte händer en sådan här sak igen, säger han.

Avslöjandena kring bygget av Nya Karolinska sjukhuset, NKS, i Stockholm har varit många. Det har bland annat handlat om stora konsultnotor, jävsanklagelser och skenande kostnader.

I riksdagens frågestund tog socialdemokraten Teres Lindberg upp bygget, som hon kallade ”det moderata prestigeprojektet”, och de många problem som det omgärdats av.

– Det skulle kosta 14 miljarder men är nu uppe i 61 miljarder. Och det enda vi vet är att prislappen inte kommer att stanna där, säger hon.

Lindberg frågade därefter om Stefan Löfven och regeringen kommer att genomföra någon offentlig granskning av NKS-bygget.

Löfven: All fakta på bordet

Statsminister Stefan Löfven (S) framhöll att ansvaret för NKS i första hand ligger hos det borgerliga styret i landstinget i Stockholm.

Men han framhöll samtidigt att NKS också har en viktig roll för Sverige som helhet – inte minst i fråga om forskning och högspecialiserad vård.

Och han slog därför fast att ”all fakta måste upp på bordet”.

– Vi måste reda ut så det inte händer en sådan här sak igen, säger Löfven.

– Därför pågår nu ett arbete i regeringskansliet för att se hur regeringen och staten kan bidra i en saklig granskning. Vi får återkomma när det är klart.

Hettade till om vårdköer

Men det hettade också till om sjukvården när Centerledaren Annie Lööf gick upp i talarstolen.

Hon anklagade Stefan Löfven och den rödgröna regeringen för att vårdköerna nu växer i Sverige – sedan den sittande regeringen avskaffat den tidigare kömiljarden.

Lööf menade att det är värst i S-styrda landsting. Hon gav exempel från Norrbotten där bara sex av tio får vård i tid jämfört med borgerligt styrda Halland där det gäller nio av tio personer.

Stefan Löfven kontrade i sin tur med att köerna inte uppstår av brist på pengar – utan brist på personal.

Han menade att den nuvarande regeringen satsat betydligt mer resurser på sjukvården än den föregående Alliansen. Och att det nu handlar om att utbilda fler läkare, barnmorskor och specialistsjuksköterskor.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM