Teorin: Därför solospelade Kina-ambassadören

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Kina-ambassadören Anna Lindstedt blev enligt uppgifter till Aftonbladet för engagerad i frågan med den fängslade bokförläggaren.

Eftersom hon visste att UD skulle ge rött ljus, valde hon att solospela, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

En handling från Åklagarmyndigheten visar att hon sedan en vecka tillbaka är skäligen misstänkt för brott.

1 av 2 | Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Lindstedt

Mötet mellan ambassadör Anna Lindstedt, Gui Minhais dotter och en kinesisk affärsman är omgärdat av en rad frågetecken.

UD har konstaterat att ambassadören agerade fel eftersom hon inte förankrade mötet högre upp. Att hon valde att gå fram på egen hand ses enligt uppgifter till Aftonbladet som märkligt. Anna Lindstedt har en lång meritlista på UD och är inte känd för att ha handlat omdömeslöst tidigare. I känsliga fall som ambassadörer hanterar, som det med Gui Minhai, förankras normalt allt millimeter för millimeter.

”Orsakat Sverige ett avsevärt men”

En teori är enligt uppgifter till Aftonbladet att Lindstedt blev för engagerad i frågan med den fängslade bokförläggaren Gui Minhai. Eftersom hon förstod att UD skulle säga nej valde hon att gå fram utan att förankra, att solospela.

Enligt handlingar från Riksenheten för säkerhetsmål , som Aftonbladet har tagit del av, är Anna Lindstedt skäligen misstänkt för brott. Det är den lägre misstankegraden. SVT har tidigare skrivit om handlingen, där det står att det finns uppgifter som ”ger anledning att anta att en svensk ambassadör har medverkat till förhandlingar med främmande makt utan mandat och därigenom orsakat Sverige ett avsevärt men”. Uppgifterna kommer enligt handlingarna från Polismyndigheten, Nationella Operativa Avdelningen och Utrikesdepartementet.

Hölls på Sheraton

Handlingarna är daterade den 14 januari. Den 19 januari skickade åklagaren som leder utredningen, Hans Ihrman, ut ett pressmeddelande med information om att ingen var delgiven misstänkt för brott.

Aftonbladet har försökt nå Ihrman för ett klargörande, men han är på tjänsteresa utomlands.

– Jag kan inte kommentera det här ärendet, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Mötet som nu är föremål för en Säpo-utredning hölls på Sheraton Hotel i centrala Stockholm den 25 januari. Inbjudna var bland andra Angela Gui, Anna Lindstedt och en kinesisk affärsman.

Vill inte säga hur utredningen går

Angela Gui valde att gå ut och berätta om mötet, om att hon utsatts för påtryckningar, bland annat om att inte prata om sin far i media. Hon fick också information om att hennes far kunde komma att friges, men först efter att han dömts till fängelse.

Säpo vill inte ge några kommentarer med hänvisning till förundersökningssekretess.

Aftonbladet har utan framgång sökt Anna Lindstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE