Här möts Trump och Löfven: ”Bra land”

SAMHÄLLE

WASHINGTON. Stefan Löfven anlände till Vita huset med totalt två timmar på sig att försöka övertyga Donald Trump om ståltullar.

Sittandes i två gula fåtöljer svarade ledarna på frågor innan dörrarna stängdes för ett möte på tu man hand.

Aftonbladet bevakar Löfvens besök på plats i Vita huset – där Trump inledde med att berömma Sverige.

– Bra land, en bra allierad.

Strax efter klockan åtta svensk tid anlände Stefan Löfven till Vita huset i Washington.

Där skakade ledarna hand, ställde upp framför kamerorna och försvann in i Ovala rummet där ytterligare en fotostund sittandes i gula fåtöljer väntade.

Donald Trump pratade då i nio minuter, trots att han egentligen inte skulle göra det.

Han passade på att berömma Sverige med orden:

– Ett bra land, en bra allierad.

Donald Trump hann även beröra Nordkorea och uppgifterna om att landet öppnar för att skrota sina kärnvapen så länge det inte finns något militärt hot mot landet.

– Jag hoppas att det är ett genombrott. Men vi får se vad som händer. Den här situationen borde ha tagits tag i för länge sedan.

”Långa och goda relationer”

Stefan Löfven berättade sedan om ländernas samarbeten.

– Vi har långa, goda relationer och vi ska under det här mötet diskutera ekonomi och säkerhet, sa han.

Sveriges statsminister fick traditionsenligt skriva sitt namn i Vita husets gästbok. Därefter stängde de båda ledarna dörren om sig för ett möte på tu man hand.

I 15 minuter ska de sedan avhandla allehanda frågor.

Löfven ska ta fajten för EU

Stort fokus kommer från Stefan Löfvens sida ligga på Trumps besked nyligen om att USA tänker införa handelstullar på importerat stål och aluminium, vilket beräknas slå hårt mot Europa och inte minst Sverige.

Inför mötet har Löfven förberett sig tillsammans med EU:s ledning och Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, har dessutom i största hemlighet deltagit i ett möte med Trumps partikamrat Paul Ryan som står på EU:s sida i frågan.

Löfven är den första av EU:s ledare som möter Trump efter beskedet och har därför pressen från medlemsländerna om att vara tydlig i att man starkt motsätter sig handelstullar.

1 av 24 | Foto: Lotte Fernvall

Nordkoreas kärnvapen

Men mötet kommer också att handla om säkerhetsläget i världen.

En fråga som väntas komma upp är uppgiften om att Nordkorea öppnat för att avveckla sitt kärnvapenprogram och eventuellt också inleda en förnyad kontakt med USA. Läget mellan Nordkorea och USA har varit väldigt spänd under senare tid.

Sverige har en särskild roll i frågan på grund av det skyddsmaktsuppdrag vårt land utför på Koreahalvön åt bland annat USA.

Efter 15 minuter på tu man hand bjuds de två ledarnas respektive delegationer in till mötet. Även den näringslivstrupp som följer med Löfven får en stund med president Trump innan besöket avrundas efter två timmar. Under den tiden ska också en gemensam presskonferens hållas.

Oberäknelig Trump

Den svenska delegationen har förberett sig minutiöst inför mötet med Trump. Det är första gången på länge som Sverige möter en president som står så långt i från den svenska uppfattningen i många frågor. Barack Obama, som Löfven mötte våren 2016 i Vita huset, ansågs tvärt om stå mycket nära Sverige.

Att Donald Trump dessutom ses som en ”oberäknelig person” gör också att man räknar med att det kan komma upp helt andra frågor än de gängse i sådana här sammanhang. En fråga man särskilt förberett sig för rör flyktingvågen till Sverige 2015, vilken Trump tidigare visat stort intresse för.

Aftonbladet bevakar mötet på plats i Vita huset och ni kan följa det som händer här på aftonbladet.se.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Grafik: USA mot Sverige – så bra är länderna 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM