S lovar hårdare språkkrav på bidragstagare

Bidragstagare som inte lär sig tillräckligt bra svenska för att jobba ska bli av med sitt försörjningsstöd.

Det löftet går Socialdemokraterna till val på.

– Om man talar så pass dålig svenska att det är ett hinder för att få jobb tycker jag att det är rimligt att ställa krav på att man ska lära sig, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Den senaste tiden har partierna börjat presentera sina vallöften. Senast i går lovade Socialdemokraterna att förbjuda religiösa friskolor.

I dag presenterar man ännu ett löfte, denna gång kring integration och att få fler i arbete.

Regeringen har tidigare infört så kallad utbildningsplikt i bland annat svenska språket. Om en person vägrar delta blir man av sitt tvååriga etableringsstöd, ett statligt stöd.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

S går till val på hårdare språkkrav

Nu skärper S tonen ytterligare. Partiet går till val på hårdare krav kopplat till det kommunala försörjningsstödet, det som tidigare kallades för socialbidrag och tar vid efter etableringsstödet.

Den som kan jobba och saknar tillräckliga svenskkunskaper ska bli av med sitt stöd om hen inte deltar i Svenska för invandrare, SFI.

– Om man talar så pass dålig svenska att det är ett hinder för att få jobb tycker jag att det är rimligt att ställa krav på att man ska lära sig genom att gå på SFI, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Hon säger att kommuner redan i dag kan ställa krav på aktivitet bland nyanlända.

– Om man inte lever upp till det kan man bli av med sin ersättning. Det är ju väldigt sällan det händer, de allra flesta deltar ju i aktivitet, och det är det vi vill. Vi satsar på att få människor i arbete och då vill vi också undanröja de hinder som kan finnas, till exempel om man är svag i språket.

”Det är därför vi ställer krav”

Är det här ett sätt att locka tillbaka väljare från SD?

– Jag har inte sett att SD någon gång har varit intresserat av att den som talar dålig svenska ska få jobb. Det är däremot vi socialdemokrater väldigt intresserade av. Vi vill att alla som kan jobba ska jobba och det är därför som vi gör saker som extratjänster och etableringsjobb. Det är därför vi ställer krav på individen att utbilda sig och lära sig svenska.

Moderaterna har tidigare lagt förslag i samma riktning, men gått ännu längre. Partiet vill att godkända kunskaper i svenska ska vara ett krav för att man ska kunna få permanent uppehållstillstånd. Några sådana krav finns inte i dag.

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker S-förslaget kring försörjningsstödet är bra.

– Det svenska språket är nyckeln till att man ska komma in i arbetslivet och i samhället. Vi har drivit krav på att man ska lära sig språk under lång tid. Perfekt svenska är överskattat, men begriplig svenska är underskattat, säger han.

Hon tycker däremot att den S-ledda regeringen borde ha infört kraven under den här mandatperioden.

– Det är så många människor som kommit till Sverige och ska ta sig in i det svenska samhället. Men det är bra att man nu vaknat.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Publisert: