Annie Lööf: Beredd att axla rollen som statsminister

SAMHÄLLE

Annie Lööf är beredd att axla rollen som statsminister om Alliansen vinner valet - och om Centerpartiet blir större än Moderaterna.

– Det största Allianspartiets ledare blir statsministerkandidat, säger Annie Lööf.

Centerpartiet vill förändra turordningsreglerna så att kompetens värderas högre än anställningsår. I ett första steg ska alla företag med upp till 50 anställda unantas från turordningsreglerna.

Det meddelade C-ledaren Annie Lööf på en pressträff i dag.

– Den som förlorar sitt jobb måste kunna hitta ett nytt. Vi behöver förnya den svenska modellen. Vi måste vårda den, så vi bygger både på trygghet och konkurrenskraft. Tryggheten i framtiden kommer att innebära mer att man tittar på kompetens och yrkesskicklighet än man gjort tidigare.

Dörren till Löfven stängd

Men hon fick också frågor om den komplicerade situation som kan uppstå efter nästa val - och tog tillfället i akt att reda ut hur Centerpartiet ser på hur en regering kan formas 2018.

Den stängda dörren till Löfven är fortfarande stängd - så tillvida att Centerpartiet inte tänker bryta sig loss från Alliansen för att regera tillsammans med Socialdemokraterna.

– Det kan bli ett klart utfall, men det kan också bli ett komplicerat läge.

– I ett sådant läge är det viktigt att väljarna vet hur Centerpartiet kommer att agera. Vi kommer inte att sätta oss i en regering som kräver ett aktivt stöd av SD. Vi kommer inte att bryta oss loss från alliansen för att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering. Däremot är vi beredda att inom ramen för hela Alliansen föra samtal över blockgränsen.

Du utesluter inte en koalitionsregering?

– Det är väl ett av alla alternativ, men sen vet jag inte om det är särskilt troligt. Om det skulle krävas så måste alla vara beredda att ta ansvar, men jag ser mer framför mig en Alliansregering som Socialdemokraterna stödjer.

”Beredd axla ansvaret”

Du säger att du vill se Anna Kinberg Batra som statsminister nästa år. Men om Centerpartiet blir större än M - vill inte du bli statsminister då?

– Alla partiledare är beredda att axla det ansvar det innebär att vara statsminister, det är en självklarhet. Men i dagsläget är det så att Moderaterna är större än Centerpartiet i både valresultat och alla opinionsmätningar. För mig är det viktigt att byta ut Stefan Löfven och jag har ingenting emot att Anna Kinberg Batra blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men om Centerpartiet blir större än Moderaterna?

– Ja, om det skulle ske så är det största Allianspartiets ledare som blir statsministerkandidat.

ARTIKELN HANDLAR OM