Löfven till pensionärerna: Jag ser problemet

KUMLA. Allt fler svenska pensionärer riskerar fattigdom och nu kräver Sveriges pensionärsorganisationer krafttag från regeringen.

Stefan Löfven säger att han ”ser problemet” och erkänner att han även funderar kring sin egen mammas situation.

– Jag ser att det finns människor som har det väldigt knapert ställt så vi behöver fundera vidare på detta, ingen tvekan om det, säger han.

Aftonbladet kunde på måndagen berätta om statistik från Eurostat som visar att andelen personer över 65 år i Sverige som riskerar fattigdom har ökat kraftigt de tio senaste åren, från 10 till 18 procent.

Det är högre än EU som genomsnitt och totalt handlar det om 355 000 personer.

Pensionärsorganisationerna har reagerat mycket kraftigt på uppgifterna och PRO, Pensionärernas Riksorganisation, har skrivit ett öppet brev till regeringen, där man kräver krafttag för att situationen ska förbättras för de sämst ställda pensionärerna. Bland det man kräver finns slopad broms i pensionssystemet, ändrad grund för uppräkning av garantipensionen och högre grundskydd för alla.

Löfven: ”Vi har gjort mycket”

Stefan Löfven svarade på frågor om pensionärernas krav under ett besök på Ericssons fabrik i Kumla.

– Jag ser problemet. Regeringen har gjort mycket för pensionärerna, vi har sett till att inkomsterna ökar med 700–800 kronor per månad efter årsskiftet, med de insatser vi har gjort, säger han.

Som exempel nämner han satsningar på äldreomsorg, sänkt skatt för pensionärer, höjt bostadstillägg samt förbättrade sjukvårds- och tandvårdsförmåner.

Därefter erkänner han att det finns problem.

”Min mamma klarar sig”

– Men jag ser att det också finns människor som har det väldigt knapert ställt så vi behöver fundera vidare på detta, ingen tvekan om det, säger han.

När det kan bli aktuellt med ytterligare satsningar på det äldsta i samhället vill han dock inte säga.

– Vi behöver fundera vidare och jag vill själv bilda mig en tydligare uppfattning om dimensionen på det här. Jag vet att det finns problem, men vi måste skaffa oss bättre kunskap först.

Stefan Löfvens egen mamma Iris Melander, 87, blev rikskänd när hon avslöjade att hennes son skulle bli ny S-ledare 2012.

Hur tänker du kring din egen mammas situation?

– Det är klart att jag pratar med mina syskon om mammas situation. Min mamma klarar sig, i så fall är det säkert andra som har det svårare, men det är klart att man överlag tänker på sina gamla föräldrar, att de har det bra och tryggt och så. Jag ser naturligtvis att vi har pensionärer som har det väldigt, väldigt svårt.


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.

Publisert:

LÄS VIDARE