Väljarna: Annie Lööf bör leda Alliansen

Av: Anette Holmqvist, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Kinberg Batra är inte längre Alliansens ledare, enligt väljarna. I stället är det Centerns Annie Lööf som företräder Alliansen bäst.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Annie Lööf har ett ledarskap som många människor uppskattar, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

1 av 3

Inizios undersökning gjordes under perioden 2-6 februari. 1 637 personer fick svara på frågan: Vem tycker du bäst företräder Alliansen?

Hos Alliansväljarna är det i princip dött lopp: Annie Lööf får 37 procent och Anna Kinberg Batra 39.

Men när det gäller alla väljare är skillnaden mer dramatisk. Centerledaren får då 36 procent, medan Moderaternas partiledare hamnar på 25 procent.

Det är en kraftig omsvängning jämfört med senaste mätningen i juni, då Annie Lööf låg på 11 procent och Anna Kinberg Batra hade 49.

– Det är extremt intressant att det har svängt så på ett halvår, det är sällan under min karriär som jag sett att det svängt så mycket under en mandatperiod, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Höga siffror hos rödgröna

Tidigare Inizio-mätningar har visat att Annie Lööf är den partiledare som svenska folket har störst förtroende för och hennes uppåtgående trend har varit tydlig det senaste halvåret. Det är också tydligt i dagens Inizio-mätning att Annie Lööf får betydligt högre siffror hos de rödgröna väljarna.

– Men det är klart att regeringsympatisörerna gillar Annie Lööfs tydlighet i frågan. Det finns absolut ett politiskt ställningstagande i frågan. Men bland Sverigedemokraterna upplever man tvärtom Anna Kinberg Batra som den som är den självklara ledaren, säger Karin Nelsson.

Alliansen har gått igenom sin kanske största kris någonsin. Är det logiskt att en splittrad allians även får ett splittrat ledarskap?

– Så kan det vara. Det finns två väldigt olika riktningar inom Alliansen. Annie Lööf har varit tydlig med att hon inte vill samma sak som Anna Kinberg Batra. Det är ett högt spel som Anna Kinberg Batra spelar, säger Karin Nelsson.

”Turbulens kan ha påverkat”

Centerpartiet partisekreterare Michael Arthursson menar att den senaste tidens turbulens inom Alliansen kan ha påverkat opinionsmätningen.

– Det spelar naturligtvis roll. Det har varit ett antal röriga veckor inom Alliansen. Det tror jag gör att många människor är osäkra och man kan inte ta för givet att de siffror vi ser i dag kommer att hålla i sig. Men det höga förtroendet för Annie Lööf är inget nytt, det har byggts upp under längre tid. Hon har ett ledarskap som många människor uppskattar, säger Arthursson.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé poängterar att det är Anna Kinberg Batra som är oppositionsledare, eftersom M är största parti i samarbetet. Och att alla Allianspartier är överens om det.

Samtidigt slår han fast att M nu måste jobba hårdare för stärka förtroendet.

– Det är i grunden bra att vi ser ett starkt förtroende för Annie Lööf, hon är en viktig del utav Alliansen. Men vi moderater behöver jobba hårdare för att vända en nedåtgående utveckling. Det handlar om att stärka förtroendet både för oss som parti och för Anna Kinberg Batra.

Publicerad: